'Niet alleen supermarkten hebben rol in gezondere voeding'

26 jun 2019 09:28 | Afdeling Communicatie

Supermarkten doen te veel ongezonde voeding in de aanbieding en dragen daardoor niet bij aan de afspraken die vorig jaar in het preventieakkoord zijn gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van de stichting Questionmark waarover de Volkskrant deze week schreef. Lea den Broeder, bijzonder lector Gezondheid en Omgeving aan de HvA en onderzoeker bij het RIVM, stelt dat de supermarkten echter niet alleen verantwoordelijk moeten worden gehouden voor het beperken van overgewicht.

In het vorig jaar afgesloten preventieakkoord spraken de overheid en diverse organisaties, waaronder supermarkten, af om overgewicht, roken en probleemdrinken aan te pakken. De ambitie is om het percentage te zware Nederlanders in 2040 terug te brengen van 50 naar 38 procent.

Kapper

Den Broeder: ‘Supermarkten hebben een taak, maar ze maken deel uit van een omgeving. Tegenwoordig zijn er bij drogisten, bouwmarkten en zelfs bij de kapper volop snacks en snoep te verkrijgen. Consumenten worden continu in de verleiding gebracht. Ook gewoontes en groepsnormen hebben veel invloed.’

Bovendien, zegt Den Broeder, is er nog onvoldoende bekend over consumentengedrag. In veel supermarkten staat groente en fruit aan het begin uitgestald. Dat lijkt een goede zaak. Maar onbekend is nog, of mensen juist na het inladen van gezonde producten als ‘beloning’ niet alsnog die reep chocolade in het winkelwagentje leggen.

Disproportioneel

Supermarkten beweren als reactie op het onderzoek dat ze veel voorlichting over gezondere voeding geven. ‘Mooi gezegd’, aldus Den Broeder, ‘maar we weten al heel lang dat informatie alleen geen effect heeft op gezondheidsgedrag.’ De aanbiedingen van ongezonde producten hebben ook nog eens een disproportioneel effect op mensen met een kleine beurs. Den Broeder: ‘Zij worden in feite extra getroffen, omdat bekend is dat zij vaak ongezonder eten en een zwakkere gezondheid hebben.’

Volgens Den Broeder moeten alle partijen die hier een rol hebben actie ondernemen. De verschijning van het rapport kan ze daarbij aan het denken zetten.