Hogeschool van Amsterdam

Minor Maker Education van start

11 feb 2019 12:56 | Afdeling Communicatie

Op vrijdag 5 februari ging de eerste minor Maker Education van Nederland van start op de Hogeschool van Amsterdam. Zeven studenten – afkomstig van de opleidingen Pabo, leraar Natuurkunde, leraar Nederlands en leraar Techniek – leren in een half jaar tijd de theorie én de praktijk van het maakonderwijs. Als onderdeel van de minor zullen de studenten één keer per week stage lopen in een van de locaties van Maakplaats 021.

Technologie speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van ons allemaal. We zijn er zelfs afhankelijk van geworden. En tegelijkertijd snappen we er steeds minder van. Om de razendsnelle ontwikkelingen de baas te blijven is het noodzakelijk om de jonge generatie te laten spelen met technologie. De minor Maker Education is opgezet om aanstormende docenten en onderwijsprofessionals voor te bereiden op deze nieuwe vorm van leren, om deze later in de klas toe te kunnen passen.

Maakonderwijs is leren (door te) maken, een creatieve manier om van kinderen uitvinders te maken en hoofd, handen en hart te stimuleren. Met technieken als 3D-printers en allerhande elektronica kunnen kinderen op een creatieve en laagdrempelige manier aan de slag. Kennis wordt meteen toegepast en ingezet voor het maakproces. Zo worden kinderen vanuit intrinsieke motivatie betrokken bij maatschappelijke uitdagingen. Maakonderwijs levert pioniers op die theoretische en praktische kennis ondernemend kunnen toepassen.

Het programma van de Minor Maker Education:

1. Eigen vaardigheden - Basis

Studenten doorlopen de ontwerpcyclus en leren programmeren, 2D-ontwerpen en 3D-ontwerpen.

2. Eigen vaardigheden - Keuze

Studenten doorlopen de ontwerpcyclus en leren een vaardigheid naar keuze.

3. Leren door te maken

Studenten verdiepen zich in de didactiek van het maakonderwijs. Zij formuleren hun eigen visie op maakonderwijs, ontwerpen diverse les- en leeractiviteiten en verdiepen zich in de optimale inrichting van een maakplaats.

4. Kunst en maken

Studenten leren hoe zij muziek, dans en drama kunnen inzetten bij het realiseren van een educatief maakevenement.

5. Educatief maakevenement

Studenten ontwerpen en organiseren in teamverband een maakevenement voor kinderen in Maakplaats 021 in het kader van het festival We Make The City.

6. Stage Maakplaats 021

Studenten assisteren de coaches in Maakplaats 021 bij het begeleiden van kinderen en verzamelen van gegevens voor onderzoek. Daarnaast nemen zij deel aan de interne trainingen en leeravonden.

Meer informatie over de minor? Neem contact op met Monique Pijls (m.h.j.pijls@hva.nl ).