Hogeschool van Amsterdam

HvA viert 25-jarig bestaan met Lustrumfeest

Een jonge organisatie met een rijk verleden

30 aug 2018 15:26 | Afdeling Communicatie

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) viert 30 augustus haar 25-jarig bestaan in huidige vorm. Hiervoor wordt het Kohnstammhuis op de Amstelcampus tijdelijk omgedoopt tot festivalterrein. Medewerkers, actieve studenten en samenwerkingspartners staan tijdens dit lustrumfestival zelf in de schijnwerpers. De HvA biedt hen de gelegenheid om het podium te beklimmen, met een act of een verhaal dat verteld moet worden.

Onder het motto Creating Tomorrow Together werkt de HvA continue aan oplossingen voor de toekomst. Maar dat kan niet zonder de verbinding te zoeken met de omgeving en onze studenten. Naast de actieve maatschappelijke rol die de HvA al inneemt in de stad Amsterdam wil de HvA de medewerkers stimuleren om meer samen te werken en van elkaar te leren, over de grenzen van opleidingen en faculteiten heen.

Opening hogeschooljaar

Dat is ook de strekking van de speech die HvA-voorzitter Huib de Jong ter gelegenheid van de opening van het hogeschooljaar houdt. Daarin gaat hij onder andere in op de rijke geschiedenis van de hogeschool, maar vooral ook op de uitdagingen voor de toekomst. De constanten daarin zijn een superdiverse studentenpopulatie en voortdurend veranderende eisen van de arbeidsmarkt. De HvA beweegt mee om docenten en studenten toe te rusten voor deze dynamiek. Daarbij zijn flexibilisering, verbinding en participatie hulpmiddelen om studenten te helpen aan een waardevol diploma.

Transformaties

De oorsprong van de HvA gaat terug tot 1785. In dat jaar werd de voorloper van de huidige opleiding Maritiem Officier van de HvA opgericht: de Kweekschool voor de Zeevaart. Die school zou nog vele transformaties ondergaan totdat in 1993 de voormalige Hogeschool Amsterdam en de Algemene Hogeschool Amsterdam fuseerden tot de huidige Hogeschool van Amsterdam. Na de oprichting van de huidige HvA volgde in 2004 nog een fusie met de Hogeschool voor Economische Studies (HES).

Kennissessies en feest

Op het festival geeft onder andere student Jeffrey Meijer als ervaringsdeskundige een kennissessie over studeren met autisme, vertelt hoofddocent Hessel Nieuwelink over zijn onderzoek naar controversiële maatschappelijke kwesties en hoe je die bespreekbaar maakt in de klas, en gaat onderzoeker Ruurd Priester samen met studenten en medewerkers aan de slag om van de HvA een koploper in schone energie te maken. Het festival wordt afgesloten met een feest, waarbij een optreden van soulzangeres Berget Lewis voor een hoogtepunt zal zorgen.