Hogeschool van Amsterdam

HvA verkiest Olga Permiakova tot Photographer in Residence

10 jul 2018 09:41 | Afdeling Communicatie

Fotograaf en kunstenaar Olga Permiakova (Oekraïne, 1988) is het komend studiejaar de Photographer in Residence van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In die rol zal zij bij bijzondere gelegenheden een kunstfoto maken. Ook krijgt de jonge Oekraïense gelegenheid om haar werk te exposeren op de Amstelcampus. Permiakova is net afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

Jaarlijks kiest een jury uit de afstudeerexpositie Fotografie van de Rietveld Academie de meest veelbelovende fotograaf. De jury was dit jaar onder de indruk van het werk van Permiakova, dat inspeelt op de belevingswereld van vrouwelijke soldaten in het oostelijk deel van Oekraïne.

Oekraïnse leger

Permiakova interviewde deze vrouwen uitvoerig om er achter te komen wat het meest gemist wordt binnen het door mannen gedomineerde Oekraïense leger. Ze paste verschillende technieken toe om de reacties te visualiseren. Met name haar stereograms (foto bestaande uit meerdere kleine foto's) 'leveren een heel eigen beeld op, waarin de foto’s niet meer herkenbaar zijn zonder het verhaal, maar het beeld an sich fascineert', aldus het jury-rapport, dat vol lof is over de diepte, kleur en compositie van haar werk. Dit jaar bestond de jury uit Huib de Jong (voorzitter College van Bestuur HvA), Yvonne Twisk (Hoofd Zakelijke Exploitatie UvA Erfgoed), Bakia Mahboob (student HvA) en Jorine Boink (bestuurssecretaris HvA).

Kunstcollectie

Het is bij de HvA gebruikelijk dat bestuurders die afscheid nemen of een belangrijk jubileum vieren, een kunstfoto cadeau krijgen. Om die traditie te versterken is het concept van de Photographer in Residence bedacht, waarin sinds 2015 wordt samengewerkt met de Gerrit Rietveld Academie.

Eén exemplaar van de kunstfoto wordt geschonken aan de persoon die uit dienst treedt of jubileert, een tweede exemplaar wordt opgenomen in de HvA-Kunstcollectie. Zo kan de HvA een uniek cadeau aanbieden en wordt de eigen kunstcollectie aangevuld met origineel werk van een jonge, in Amsterdam opgeleide kunstenaar. Daarnaast krijgt de kunstenaar de mogelijkheid om een expositie te verzorgen in een van de HvA-gebouwen. De kunstenaar krijgt daarmee de kans een nieuw publiek te bereiken en zo wil de HvA het begin van zijn of haar loopbaan een extra impuls geven.

Expositie

Werk van eerdere fotografen verbonden aan de HvA, is te zien in een permanente expositie op de eerste verdieping van het Wibauthuis.