Hogeschool van Amsterdam

Nooit meer festivalmunten kwijt dankzij de app Festival Wallet

Idee van HvA-alumnus Suzanne Eikmans wordt bekroonde start-up

16 jan 2018 00:00 | Afdeling Communicatie

Plastic muntjes om te betalen op festivals zijn wat HvA-alumnus Suzanne Eikmans betreft voortaan verleden tijd. Met haar Festival Wallet-app pak je je telefoon en handel je je bestelling digitaal af in het feestgedruis. Eikmans kreeg onlangs de VivA Visionista Award voor aanstormend ondernemerstalent.

Je zou toch denken dat zo’n app bestaat; dat bedacht Suzanne Eikmans, inmiddels afgestudeerd HvA’er, toen zij na een festival thuiskwam en de verloren plastic festivalmunten uit haar zak viste. Omgerekend veel geld, maar achteraf compleet waardeloos. Dat moet toch op te lossen zijn met een app, brainstormde zij met haar vriend op die avond.

Zo werd het idee voor de Festival Wallet geboren. Toen zij tijdens haar opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam de specialisatie Mediaondernemerschap volgde, richtte zij met drie medestudenten als studieopdracht een mediabedrijf op rond een app die het plastic festivalgeld moest vervangen.

Suzanne Eikmans

Dromen als Disney

Het idee tijdens deze specialisatie Mediaondernemerschap werd door de groep studenten uitgebroed, de verdere uitwerking zou een grote volgende stap betekenen. Suzanne geloofde er zo in, dat zij die uitdaging wilde aangaan.

Ze vond een campagnebureau dat haar droom hielp te verwezenlijken: bureau MassMovement – dat al ervaring heeft met grote bedrijven als Disney en Renault – maakte een plan voor de ontwikkeling van deze app. De financiers wist Suzanne vervolgens ook te vinden.

Festival Wallet, zo werkt het

De Festival Wallet is er nu, een uitkomst voor festivalbezoekers. De app zet je op je telefoon en je maakt digitaal een geldbedrag ernaar over. Dat betekent geen rijen meer voor de muntenverkoop, en ook bij de dranktent gaat afrekenen een stuk sneller. Daar scan je met de app je bestelling en die verrekent het bedrag meteen met je ‘Wallet’. Ook samen betalen kan: dan vul je de wallet met de groepsapp. Geld dat overblijft, stort je eenvoudig weer terug.

Lancering op Koningsdag

De komende periode wordt de app getest op kleinere festivals en bijgewerkt, tot die echt groots losgaat op Koningsdag. Op welk festival dat is, verklapt Suzanne nog niet.

Aanstormend talent

Hoewel de app nog in ontwikkeling is, wordt Suzanne Eikmans’ idee wel al gezien. De HvA droeg haar voor als aanstormend talent op de Creative Business Cup in Kopenhagen, waar ze in een internationaal gezelschap in november 2017 Nederland mocht vertegenwoordigen. De uiteindelijke prijs sleepte zij daar niet in de wacht, maar ondertussen won zij wel de Viva Visionista Award bij de VIVA400-verkiezingen, voor de meest ambitieuze onderneemster.
Ook staat Suzanne Eikmans in de regionale lijst van vrouwen die een belangrijk rol spelen in de lokale regionale media. Je kunt tot 4 februari je stem uitbrengen via www.vrouwindemedia.nl

Meer informatie:
https://www.festivalwallet.nl/

Voor consumenten zijn er dus voordelen, maar festivals moeten er ook iets in zien. Suzanne heeft het prototype daarom laten zien aan organisatoren van grote festivals en toonde de voordelen voor de organisatie aan. Zo kan de organisatie via de app zien waar men zich op het terrein begeeft en wat de drankomzet is. Eventueel kunnen bezoekers pushberichten ontvangen; dat gedeelte van de applicatie wordt nog verder ontwikkeld.