Mbo-, hbo- en wo-studenten organiseren festival voor verbinding

Festival Vlechtwerk op 2 juli

1 jul 2017 08:15 | Afdeling Communicatie

85 studenten van het mbo, hbo en wo organiseren een festival om mensen uit allerlei lagen van de bevolking met elkaar in contact te brengen. Al feestend verbinden: dat is de insteek van festival Vlechtwerk, dat zondag 2 juli plaatsvindt in uitgaanslocatie De Radion in Amsterdam Nieuw-West.

Verschillende bevolkingsgroepen komen elkaar steeds minder tegen door de toenemende segregatie in de samenleving. En als je elkaar niet meer tegenkomt, dan zorgt dit eerder voor onbegrip.

Die scheiding van werelden geldt ook voor het mbo, hbo en wo. Mbo’ers, hbo’ers en universitair studenten komen weinig met elkaar in aanraking, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Studenten bij elkaar gebracht

Hoe kunnen we hier op een positieve manier iets aan doen? Ynte Bakhuizen van de Bildung Academie en Url Correa, student Cultureel Maatschappelijke Vorming (CMV) aan de HvA hebben dit idee opgepakt en samen het project Over Bruggen in Amsterdam opgezet, in samenwerking met de gemeente Amsterdam. In dit project hebben zij 30 mbo-studenten van het ROC van Amsterdam, 25 hbo-studenten van de HvA en 30 universitair studenten van de UvA en VU bijeengebracht, met de opdracht om samen een festival te organiseren.

Hart op de tong

“We kwamen op het idee voor een festival, omdat dit iets is wat jongeren tof vinden”, zegt Url. “Door op gelijkwaardige basis daaraan samen te werken, kunnen studenten elkaars achtergrond beter leren kennen en elkaars talent leren waarderen."

De samenwerking is goed verlopen, juist doordat de jongeren alle onzekerheden en vooroordelen openlijk bespraken, onder begeleiding van de coaches. De verschillen waren er wel,  maar het was juist heel mooi hoe de verschillende leefwerelden bij elkaar kwamen, zegt Url.

"Zo hebben mbo-studenten wat meer het hart op de tong, terwijl de universitair studenten wat voorzichter daarin zijn. Als een mbo-student iets zei als: ‘Ik vind het lelijk’, dan schrokken de universitair studenten daar in het begin van. Omgekeerd dacht een aantal mbo’ers aan het begin: misschien vinden ze mij dom. Ze waren dan juist erg aanwezig om die onzekerheid te verbergen. Dit alles legden we meteen op tafel, we praatten er openlijk over. ‘Natuurlijk niet!’ zeiden de anderen dan. Dan zag je dat die angsten en vooroordelen meteen ontkracht werden.”

Url Correa, HvA-student CMV en coach bij project Over Bruggen

Hiphop en tarot

Morgen is het zo ver: het festival Vlechtwerk  start vanaf 's middags in Radion. De studenten hebben zelf alle acts geregeld; alle artiesten die optreden komen uit hun eigen netwerk. De input van alle verschillende studenten heeft geleid tot een programma met veel variatie: er zijn optredens van spoken word, gedichtjes, live bands, dj’s, hiphop-acts. Daarnaast is er een salsaworkshop, kunnen bezoekers tarotkaarten laten leggen en Henna laten zetten.

Festival krijgt vervolg

Omdat de pilot een succes is geweest, willen Ynte, Url en de rest van het team dit project voortzetten de komende jaren. "Om de verbinding echt duurzaam te maken willen we de studenten die nu het project gevolgd hebben bij de doorontwikkeling betrekken", aldus Url.

Studenten en Url tijdens de voorbereidingen

De HvA-studenten die aan het project deelnemen komen van de opleidingen CMV, Toegepaste Psychologie, Bestuurskunde en Pedagogiek. Wat viel eigenlijk op aan de inbreng van deze hbo’ers? ‘”Van de HvA-studenten merkte ik dat zij echt de taken op zich nemen. Ze zijn ontzettend bij alles betrokken.”

En naast verschillen, zag Url uiteindelijk ook veel dingen waarin álle studenten precies hetzelfde zijn. ‘Te laat komen!’ zegt Url, ‘Dat doen ze allemaal.’

Feest mee met Vlechtwerk! Check voor meer informatie het evenement op facebook: https://www.facebook.com/events/115273348992895/?fref=ts