Hogeschool van Amsterdam

Nieuwe app I-ACT activeert mensen na depressie

'Zelfmanagement-app' ontwikkeld door HvA en AMC nu te downloaden

16 jun 2017 10:07 | Afdeling Communicatie

Actief blijven, dat is het beste medicijn op lange termijn wanneer je een depressie hebt gehad. Docent-onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben samen met de afdeling Stemmingsstoornissen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) de nieuwe app I-ACT ontwikkeld, die mensen hierbij moet ondersteunen. De app I-ACT is vanaf deze week voor zowel iPhone als Android te downloaden.


De app I-ACT is gebaseerd op een combinatie van ergotherapie en gedragsactivatie. De app is uniek, omdat deze volledig is gebaseerd op de behoeften van patiënten- iets dat niet geldt voor soortgelijke apps. De I-ACT is namelijk gemaakt met de input van patiënten van de AMC-afdeling Stemmingsstoornissen, die daar voor een depressie zijn behandeld.

Vierjarig project

De app is het resultaat van een vierjarig project van studenten en docenten van de HvA-opleiding Ergotherapie, de minor Zorgtechnologie en studenten HBO-ICT. De opdracht was om met de AMC-afdeling een zelfmanagement-instrument te ontwikkelen, dat (ex-)patiënten ondersteunt bij het ondernemen van activiteiten, om zo een depressieve terugval te helpen voorkomen.

Interviews

HvA-studenten Ergotherapie, HBO-ICT en Fysiotherapie hebben patiënten van de afdeling Stemmingsstoornissen van het AMC in die vier jaar regelmatig geïnterviewd. De patiënten gebruikten een testversie van de app. Op basis van de feedback van de patiënten hebben de studenten in kaart gebracht welke functies de app wel en niet moet hebben. De huidige I-ACT-app is het eindresultaat.

Studenten Elin Ursas (VU, onderzoekt marktkansen I-ACT) en Frederick van der Meulen (ICT HvA, heeft Androidversie gemaakt)


Domweg ongelukkig op de bank

Het voornaamste doel van de app I-ACT is de gebruiker stimuleren om activiteiten te ontplooien. Vandaar de naam van de app I-ACT, die verwijst naar ‘Ik doe (dingen die betekenisvol zijn voor mij)’.

“Actief zijn- ook heb je geen spát zin om iets te doen- helpt uiteindelijk het meest tegen een depressie en om er eerder weer uit te komen,” zegt Ruth Zinkstok, HvA-docent-onderzoeker Ergotherapie en projectleider van I-ACT. 'Want door minder actief te zijn ontstaat een vicieuze cirkel. Donkere gevoelens worden versterkt doordat er geen verandering door kan breken van buitenaf. Wanneer je activiteiten onderneemt, ontleen je daaruit vaker tevredenheid over jezelf.'

Dit blijkt uit het literatuuronderzoek door studenten en onderzoekers, en ook uit de gesprekken met tientallen patiënten van het AMC.

De gebruiker kan in de app aangeven op welke tijden hij/zij een tip wil ontvangen.

Tips

De app I-ACT bevat 40 tips die de gebruiker ondersteunen bij het actief blijven. Deze tips komen van de ervaringsdeskundigen, de (ex) AMC-patiënten. De tips zijn er op verschillende gebieden, zoals het stellen van doelen, je gewenst voelen, het doorhakken van knopen en het bewaken van grenzen.

Smilies

Daarnaast bevat de app een dagelijkse stemmingscheck. De gebruiker geeft met een smiley aan hoe tevreden hij/zij is over de ondernomen activiteiten van die dag. Na een aantal dagen ontstaat een grafiek aan de hand van deze smilies, die de pieken en dalen laat zien van de stemming.

Zo kan de gebruiker vanuit 'vogelperspectief' zien wanneer het de verkeerde kant opgaat, waarna hij of zij de psycholoog of ergotherapeut of eerste lijn kan inschakelen om te helpen opnieuw actief te worden.

Dagboekje

Tot slot bevat de app de mogelijkheid om een dagboekje bij te houden. Dit was een nadrukkelijke wens van de geïnterviewde patiënten van het AMC, zegt Zinkstok.

‘Een dagboekje helpt ook om een verband te zien tussen externe gebeurtenissen en het ontstaan van bepaalde gevoelens. Maar ook zijn we geneigd positieve dingen snel te vergeten. Via zo’n dagboekje kun je terugkijken en zicht houden op hoe activiteiten vanuit jezelf én gebeurtenissen samenhangen met je goede of sombere stemming.’

Downloaden

De app wordt vooralsnog ingezet bij (ex)-patiënten van de afdeling Stemmingsstoornissen van het AMC. Ook buitenstaanders kunnen de app downloaden in de AppStore of de PlayStore en er gratis gebruik van maken. 'Meer inzicht krijgen in jezelf is tenslotte voor iedereen constructief.'

De app I-ACT is genomineerd voor de Amsterdam Science & Innovation Award .

HBO-ICT-student Frederick van der Meulen presenteerde de app

De iPhone-versie van de app is gebouwd door ICT-student Nardi Lam van de Universiteit van Amsterdam. De Android-versie is gemaakt door HBO-ICT-student Frederick van der Meulen (HvA). Student Ersin Ulas (Science Business Innovation, VU) onderzoekt de businesscase van de I-ACT.

Wil je meedoen aan het onderzoek naar de effectiviteit van de app I-ACT? Neem dan contact op met docent-onderzoeker Margriet Pol (Ergotherapie/minor Zorgtechnologie): m.c.pol@hva.nl. Margriet Pol neemt het project over van Ruth Zinkstok.

Vanuit het HvA-lectoraat Ergotherapie en de afdeling Stemmingsstoornissen van het AMC is een subsidieaanvraag voor dit project ingediend bij IXA (Innovation Exchange Amsterdam) om meer bewijs voor de effectiviteit van de I-ACT-app te verzamelen.

De volgende stap wordt een effectiviteitsstudie (met controlegroep) onder een grote groep patiënten van de afdeling Stemmingsstoornissen van het AMC en ‘eerstelijns’-cliënten ergotherapie.