Hogeschool van Amsterdam

‘Hbo past goed bij sommige vwo’ers’

3 apr 2014 13:29 | Afdeling Communicatie

De HvA en de UvA willen vwo’ers beter voorlichten over de mogelijkheden van het hbo. Nu komen praktijkgerichte vwo’ers er vaak pas op de universiteit achter dat het hbo beter bij ze past. De HvA biedt komend studiejaar twee driejarige trajecten aan speciaal voor vwo’ers. Het gaat om de brede opleidingen Bedrijfseconomie en International Business & Management Studies.

De twee driejarige vwo-trajecten, die vanaf september van start gaan, krijgen een eigen curriculum met ruimte voor analytische vaardigheden en wetenschappelijkere opgaven. De trajecten zijn ook toegankelijk voor havisten met gemiddeld een 8 of hoger. Studenten kunnen eventueel tijdens het 3-jarige traject een doorstroomminor volgen, om daarna een universitaire master te volgen.

Voor wie

Waarom zou een vwo'er naar het hbo gaan? Hester van Wageningen, teamleider Studievoorlichting bij de HvA, vertelt: 'Voor jongeren die graag direct concrete resultaten zien van hun studie en hun onderzoek, is het hbo een goede optie. Studenten op het hbo werken aan praktische oplossingen en innovaties, bijvoorbeeld naar aanleiding van een maatschappelijk vraagstuk of een 'Amsterdams' probleem. Denk aan de verticale fietsenstalling bij de Zuidas . Daarnaast past het hbo beter bij vwo'ers die zich willen richten op een bepaald werkveld, en niet zozeer op een bepaald wetenschappelijk gebied.'

Voorlichting voor vwo'ers

Het blijkt dat vwo'ers over het algemeen al in de vijfde klas de keuze maken voor de universiteit of het hbo. Het is gangbaar voor vwo'ers om voor het wo te kiezen, maar dit blijkt niet altijd de juiste keuze. Wetenschappelijk onderzoek, een hoge mate van abstractie en veel theorie past niet automatisch bij alle vwo'ers; dit zorgt voor uitval op de universiteit.

 

De UvA en de HvA trekken daarom gezamenlijk op in voorlichting aan middelbare vwo-scholieren en hun ouders over de hbo-mogelijkheden, en over de verschillen ten opzichte van wetenschappelijk onderwijs. Zowel de universiteit als de hogeschool is daarbij gebaat. 'De UvA is hierbij gebaat omdat de uitval zo beperkt wordt. De HvA is erbij gebaat, omdat de hogeschool onderwijs op kwalitatief hoog niveau biedt, dat beter past bij praktisch ingestelde vwo'ers. Onderwijs dat niet onderdoet, maar soms juist beter voldoet.'