Hogeschool van Amsterdam

MoneyLab: Power to the People

24 mrt 2014 15:08 | Afdeling Communicatie

‘Een paar jaar geleden doorbrak de Bitcoin het taboe: geld is geen gegeven, het kan ook anders.’ Dat zijn de woorden van Tiziana Terranova, één van de sprekers tijdens MoneyLab. Tijdens het internationale evenement op 21 en 22 maart werd in verschillende sessies en workshops ingegaan op de toekomst van geld.

Terwijl het buiten pijpenstelen regent, luistert zo'n honderd man aandachtig naar de woorden van internationale sprekers die zich vandaag hebben verzameld in het Amsterdamse Lab 111. Iedere spreker is het erover eens dat burgers steeds meer zonder interventie van een financiële instelling hun geldzaken regelen. 'Burgers geven een signaal af aan de banken door met initiatieven als bitcoins, mobile money en crowdfunding te komen. Dat is een goed iets,' zegt Brian Holmes in zijn spreektijd. Tijdens MoneyLab staan deze thema's centraal.

Cruciaal

'Dit congres komt op een cruciaal moment,' opent Tiziana Terranova haar speech. 'We gaan hiermee echt wat bereiken.' Ook Holmes gaat in op het belang van deze bijeenkomsten: 'Het klassieke laissez-faire model geldt al lang niet meer. Overheden lijken een ongelimiteerde hoeveelheid geld te hebben. Het is het eind van het kapitalisme als het zo doorgaat.'

Crowdfunding

Parallel aan de lezingen worden workshops georganiseerd in de kelder van Lab 111. Zo geeft Karim Maarek van Teach2Fish tijdens MoneyLab een workshop crowdfunding. 'Ik leg vandaag de basis uit, maar ga ook de diepte in,' introduceert Maarek. Voor een succesvolle crowdfunding-campagne, waarbij het draait om het vinden van een (betalende) groep mensen voor je product, zijn volgens Maarek twee dingen vooral belangrijk. 'Denk niet vanuit jezelf, maar kom erachter wat je doelgroep graag wilt. Zorg er bovendien voor dat je een ijzersterk verhaal hebt. Die moet emoties oproepen en authenciteit uitstralen.'

MoneyLab

De in het Engels gegeven lezingen trekken belangstellenden uit de hele wereld. De organisatie is in handen van het Instituut van Netwerkcultuur, onderdeel van HvA-kenniscentrum CREATE-IT, en het Amsterdam Centre of Expertise.

Geschreven door Jos Willemsen