Hogeschool van Amsterdam

Oudervoorlichting goed bezocht

14 jan 2014 11:12 | Afdeling Communicatie

De grote collegezaal op SciencePark zat op maandagavond 13 januari vol met een opmerkelijk publiek: ruim 200 ouders streken verwachtingsvol in de banken neer. Zij kwamen naar de oudervoorlichting van de HvA/UvA om advies te krijgen over het studiekeuzeproces van hun kind. Niet eerder werd een voorlichtingsavond voor ouders van studiekiezers zo goed bezocht.

Ouders van nu zijn vaak niet meer die strenge opvoeders die de loopbaan van hun kind zelf willen bepalen, maar kunnen de rol aannemen van coach in het studiekeuzeproces. Ouders van zowel havisten als vwo'ers luisterden maandagavond naar een presentatie van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam over het studiekeuzeproces en hun rol daarin.

Stille invloed ouders belangrijk

Dat de rol van ouders groot is, bleek wel uit de onderzoeken die de studiekeuzecoaches aanhaalden. Met name de zogenaamde stille invloed - de meningen en ideeën die ouders wel hebben, maar niet hardop uitspreken - is groot en dient dus met wijsheid ingezet te worden, aldus een van de coaches.

De ouders gingen ook met elkaar in gesprek: de zaal zoemde van de ervaringen die zij met elkaar uitwisselden. Aan de hand van anekdotes uit de praktijk, ezelsbruggetjes en het werkboek kregen de ouders de nodige inzichten en handvatten om hun kind te helpen bij het kiezen van een vervolgstudie.