Drie HvA-studentes willen maandverbandfabriek in Ghana

17 jan 2014 13:11 | Afdeling Communicatie

Maandverband om te sporten

Er wordt de laatste jaren veel gedaan aan vrouwensport in Afrika, maar vrouwen in Ghana kunnen vijftig dagen per jaar niet sporten. Ze hebben simpelweg de middelen niet om tijdens de menstruatie te sporten. "Het grootste gedeelte van de mensen heeft geen geld voor het kostbare maandverband", aldus Grotenbreg. "Dat komt doordat er geen maandverband wordt gemaakt in Afrika. Het moet altijd worden geïmporteerd en daardoor is het peperduur."

Maandverbandfabriek neerzetten

De dames van Ladylift willen maandverband goedkoper maken door zelf een maandverbandfabriek op te zetten in Ghana. "Als wij het daar zelf produceren, kunnen we het een stuk goedkoper aanbieden." Hiervoor is 150.000 tot 200.000 euro nodig. Een gedeelte hiervan willen zij ophalen met een sponsortocht op de fiets van Amsterdam naar Accra, Ghana. LadyLift wil vijftien deelnemers en drieduizend euro per deelnemer ophalen, zo'n 45.000 euro in totaal. Daarmee zou Ladylift ongeveer een derde van de opstartkosten van de fabriek in Ghana binnen hebben. "We hopen binnen drie tot vijf jaar de eerste steen te kunnen leggen", aldus Grotenbreg.

LadyLift heeft op dit moment nog helemaal geen geldschieters. "We werken nu hard aan het herschrijven van ons ondernemingsplan, we zoeken naar geldschieters en we werken aan naamsbekendheid." Volg de ontwikkelingen van LadyLift en help de dames: https://www.facebook.com/stichtingladylift .