Hogeschool van Amsterdam

Vrouwen slikken onvoldoende vitamine D

19 sep 2013 12:00 | Afdeling Communicatie

Vooral voor vrouwen van middelbare leeftijd is voldoende vitamine D cruciaal om sterke botten te behouden. Maar juist deze groep slikt te weinig vitamine D. Dat blijkt uit het onderzoek van HvA-studentes Voeding en Diëtetiek Kelly Bennis, Laura van den Heuvel, Lieke Greeven, Rosanne Sluijs en Ester Sjouwerman.

Het artikel van de studentes verscheen in de laatste editie van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek .

Veel Nederlanders krijgen minder vitamine D binnen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), onder andere vanwege een tekort aan zonlicht.* Een aantal groepen hebben extra vitamine D nodig, waaronder vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. De Gezondheidsraad adviseert voor vrouwen van 50-70 jaar een supplement van 10 microgram, omdat gebleken dat vitamine D uit alleen voeding en zonlicht voor deze groep niet voldoende is. Maar volgt deze groep het suppletieadvies wel op, en om welke redenen wel of niet? De 5 HvA-studentes Voeding en Diëtetiek namen een enquête af onder ruim 200 blanke vrouwen tussen 50 en 70 jaar.

Te weinig voorlichting

Uit het onderzoek van de studentes bleek dat de meerderheid niet het suppletieadvies haalt. Sommige vrouwen nemen het wel, maar toch niet voldoende. Gevraagd naar de reden waarom, blijkt dat de vrouwen menen dat de voeding toereikend is, dat zij voldoende in de zon komen en dat zij geen klachten ervaren. De vrouwen lezen wel dat ze extra vitamine D moeten slikken op internet en in tijdschriften, maar vernemen dit niet van instanties die als worden betrouwbaar ervaren, zoals huisarts en diëtist.

De HvA-studentes lichten toe: 'Vitamine D vervult een belangrijke rol in het lichaam en in Nederland treedt al snel een tekort op. Niet alle vrouwen zijn daarvan op de hoogte. Het is daarom belangrijk dat deze doelgroep meer voorlichting krijgt over het gebruik van vitamine D-suppletie. Diëtisten en andere gezondheidsprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen bij deze voorlichting.'

Lees hier het artikel 'Vrouwen slikken onvoldoende vitamine D' .

*Sommige mensen hebben een prima bloedwaarde, ondanks dat zij minder vitamine D binnenkrijgen dan de ADH.