Hogeschool van Amsterdam

Nieuwe cateraars UvA en HvA

26 mei 2011 13:45 | Afdeling Communicatie
De afgelopen periode heeft een Europese aanbesteding plaatsgevonden voor de catering van UvA en HvA voor verschillende faciliteiten: coffeecorners, koffie- en snackautomaten en de catering/restaurants op alle locaties van UvA en HvA. Een goed evenwicht in prijs en kwaliteit en duurzaamheid zijn van groot belang geweest bij de keuze.

Na een zorgvuldig doorlopen beoordelingstraject waaraan naast professionals van UvA en HvA ook de CSR, ASVA, COR en faculteiten hebben deelgenomen, is gekozen voor drie nieuwe cateraars:

  • MiCaffè (coffeecorners) - een coffeecornerformule met espressobar, belegde broodjes en vers fruit
  • Maas International (koffie- en snackautomaten) - goede prijs/kwaliteit verhouding, duurzaamheid winnaar smaaktest
  • Sodexo (catering/restaurants) - een eigentijds assortiment en een trendy uitstraling, veel aandacht voor variatie en gezonde voeding
De contracten gaan in per 3 juni 2011. In de periode voor 3 juni worden 200 automaten omgewisseld, 24 cateringlocaties opnieuw in gebruik genomen en 5 coffeecorners omgezet.

FAQ

1. Wanneer gaan de nieuwe contracten in? De contracten gaan per 3 juni 2011 in. In de periode daarvoor worden ca. 200 automaten omgewisseld, 24 cateringlocaties voorbereid om in gebruik te worden genomen en er worden 5 coffeecorners heringericht. 2. Wat betekent dit voor studenten en medewerkers? Alle restaurants en coffeecorners moeten opnieuw worden ingericht. Dit kan betekenen dat er tijdelijk naar alternatieven moet worden uitgeweken voor de lunch en/of diner.

3. In hoeverre verschilt het nieuwe aanbod van het huidige? Er komen veel meer biologische producten, er is meer diversiteit in goedkopere producten en er zijn luxe opties. De warme maaltijden hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en de prijzen voor catering (vergaderservice) zijn lager. 4. Wordt alles duurder? Voor ieder budget is ruim keuze aanwezig en luxe producten worden afgewisseld met goedkopere budgetkeuzes. 5. Blijven de coffeecorners langer open? Ja, het dat is de bedoeling om de coffeecorners ook 's avonds open te houden, mits er voldoende animo voor is.

6. Hoe duurzaam zijn de nieuwe aanbieders? Sodexo biedt minimaal 40% biologische producten. Verpakkingsmateriaal en wegwerpartikelen (bijvoorbeeld plastic bestek) worden waar mogelijk biologisch afbreekbaar. Ook de inrichting wordt duurzamer door gebruik van o.a. milieuvriendelijke en energiezuinige materialen. De koffiemachines schenken straks Max Havelaar koffie. De machines zijn energiezuinig, het watergebruik wordt gereduceerd en de bekers zijn biologisch afbreekbaar. 7. Worden de OMA cafés bij de HvA nu ook vervangen? Ja, dit worden MiCaffè coffeecorners.

8. Wie bewaakt de kwaliteit van de cateraars? Er zijn afspraken gemaakt over de kwaliteit, bijvoorbeeld over de dienstverlening en klanttevredenheid. De kwaliteit zal regelmatig getoetst worden. Bij betere prestaties dan afgesproken kan een bonus worden behaald. 9. Ik vind de koffie uit de automaten niet lekker, wordt dit nu beter? De huidige koffieautomaten van de HvA zijn zeven jaar oud en die van de UvA vijf jaar en alle automaten worden dus vervangen. Uit smaaktesten blijkt dat de koffie van Maas het hoogst wordt gewaardeerd. Bovendien drinken we straks 'fair trade' koffie.

10. Waarom al die veranderingen, dat kost toch alleen maar geld? Aanbesteden is geen keuze maar noodzaak als gevolg van Europese wetgeving. Het heeft ons echter de kans geboden om het cateringbeleid beter aan te laten sluiten op de wensen van studenten en medewerkers en op basis van marktdruk een betere prijsstelling te realiseren.