BOOT

Stappen zetten tegen eenzaamheid

Kennisalliantie Eenzaamheid tekent intentieverklaring

15 okt 2019 00:00 | BOOT

Tijdens de Week van de eenzaamheid, heeft de Kennisalliantie eenzaamheid in Amsterdam Nieuw-West een bijzondere avond georganiseerd in de Meervaart in Osdorp. Het doel van de avond was om met elkaar in gesprek te gaan en te informeren over eenzaamheid...

De avond werd afgetrapt met een brief van een bewoner onder de titel ‘Eenzaam maar niet alleen’. Drie studenten van de VU die gedurende een half jaar onderzoek hebben gedaan naar eenzaamheid in Osdorp presenteerden hun belangrijkste uitkomsten. “Maak verbinding en zorg voor continuïteit”, waren twee van hun aanbevelingen. Ervaringsdeskundigen deelden hun ondervindingen: “kwetsbaarheid tonen naar elkaar en kracht in jezelf vinden”.

Aan het eind van de avond werd de intentieverklaring ondertekend door de betrokken partijen bij de Kennisalliantie de VU, VoorUit, BOOT HvA en Combiwel Buurtwerk. De ambitie van de Kennisalliantie is samen kennis te vergaren, te delen en te borgen over eenzaamheid in Nieuw-West. Om de kennis vervolgens te gebruiken om bij te dragen aan de aanpak van eenzaamheid door het opzetten, monitoren en aanscherpen/versterken van initiatieven.

In de zaal waren 60 aanwezigen. Geïnteresseerde bewoners, vrijwilligers en buurtwerkers uit Osdorp en omgeving. Daarnaast een heel aantal studenten en collega’s van de VU en VoorUit, BOOT en Combiwel en geïnteresseerden van het stadsdeel Nieuw-West en de centrale stad.
Het was een inspirerende bijeenkomst die werd afgesloten met de film Bohemian Rhapsody, vertoond door Oxville Cinema. Buurtbewoners uit Osdorp en deelnemers van de bijeenkomst konden gratis de film bekijken.

De avond is mede mogelijk gemaakt door Meram, Stadsdeel Nieuw-West, Albert Heijn, Oxville Cinema en het geweldig organiserend vermogen van de leden van de Kennisalliantie, met name van Wasilis Psathas, buurtwerker van Huis van de wijk ’t Blommetje.

Graag gaan we het gesprek aan met andere organisaties in Amsterdam Nieuw-West en delen we kennis met elkaar betreffende eenzaamheid, in de hoop en verwachting daarmee verschil te kunnen maken voor die eenzame bewoner in Nieuw-West. Als we als Kennisalliantie kunnen bereiken dat het herkennen van eenzaamheid makkelijker wordt, dat de eenzame bewoner gezien en erkend wordt door anderen, en ervaart dat je er niet alleen voor staat, dan zijn dat al hele belangrijke
stappen en van grote meerwaarde voor de bewoner en de gemeenschap waar hij of zij van uitmaakt.

Meer info? BOOT@HvA.nl