Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Zeno AI winnaar Dutch Applied AI Award 2022

Een initiatief van de HvA, Computable en De Dataloog

6 okt 2022 09:00 | Applied Artificial Intelligence

Zeno AI is woensdagavond 5 oktober beloond met een Dutch Applied AI Award. De technologie van WSK Medical helpt kno-artsen om keelkanker bij patiënten in een vroeg stadium op te kunnen sporen. Dat gebeurt tijdens een endoscopie, waarbij Artificial Intelligence een directe analyse geeft. Een mooi voorbeeld waarbij mens en technologie samenwerken.

De Dutch Applied AI Award is een juryprijs en werd voor de derde keer uitgereikt tijdens de jaarlijkse Computable Awards. De award waarmee AI-innovaties worden beloond, is een initiatief van Computable (het platform voor ICT-professionals), De Dataloog (de Nederlandstalige podcast over data en AI) en het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence van de Hogeschool van Amsterdam. DEARhealth (2020) en BAM Infra Asset Management (2021) gingen Zeno AI als winnaar voor.

Beeldherkenning op keelkanker waardevol

Volgens juryvoorzitter Nanda Piersma zijn artsen heel blij met de toepassing van WSK Medical. De toepassing van beeldherkenning op keelkanker werkt en is waardevol. “De techniek heeft een nieuwe groep gebruikers bereikt. Kno-artsen hebben Zeno AI geadopteerd in hun dagelijkse werk. Dat maakt de toepassing uniek”, aldus Piersma die als wetenschappelijk directeur verbonden is aan het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence. “De technologie is daarnaast transparant en gebruikersvriendelijk. We kijken uit naar de doorontwikkeling ervan, zodat grotere doelgroepen worden bereikt en er nieuwe AI-technieken ontstaan in dit specialisme.”

Ondersteuning bij juiste beslissingen

Het Radboudumc in Nijmegen is het eerste ziekenhuis dat Zeno AI gebruikt op de polikliniek. De AI-toepassing begint meteen met analyseren zodra een kno-arts de endoscoop aanzet. Daardoor kan door het gebruik van Zeno AI de tijd tot een diagnose teruggebracht worden van twee/drie weken (gemiddelde wachttijd) tot dezelfde dag. Een snellere diagnose van keelkanker maakt een sneller zorgplan voor patiënten mogelijk. Belangrijk is dat de technologie enkel voorspellingen doet gebaseerd op kennis en daarmee niet diagnosticeert. Zeno AI ondersteunt de kno-arts bij het maken van de juiste beslissing, bijvoorbeeld wanneer niet direct duidelijk is wat er aan de hand is.

Zeno AI doorloopt op dit moment het proces van CE-markering (MDR). Hiermee wordt niet alleen de klinische validatie beoordeeld, maar met name de technische architectuur en het design, evenals de traceerbaarheid en risicobeheersing.

Motor achter vernieuwing

Het is de jury van de Dutch Applied AI Award opgevallen dat er flink geïnnoveerd wordt in de technieken achter Artificial Intelligence, waardoor er interessante nieuwe toepassingen ontstaan. Piersma: “We zien dit jaar goed uitgewerkte toepassingen voor specialistische sectoren, evenals toepassingen met een brede maatschappelijke impact.”

De awardcriteria waarop de jury selecteert, zijn gericht op de mate van toepassing, transparantie en uniek zijn in diens soort. Een AI-initiatief gooit daarnaast hoge ogen indien een gebruiker in de toepassing wordt betrokken. “De AI moet echt van toegevoegde waarde zijn”, zegt Piersma. “Met de Dutch Applied AI Award willen we actief vernieuwing aanjagen, zodat er toepassingen ontstaan die anders niet tot stand zouden komen.”

Het winnende initiatief van 2022 landt daarnaast in een mooi AI-ecosysteem – de AI hub Amsterdam – waarin de Hogeschool van Amsterdam naast andere kennisinstellingen en ziekenhuizen in de regio deelneemt.