Irene Maldini wint de HvA Onderzoek van het Jaar

Irene Maldini, senior onderzoeker bij het lectoraat Fashion Research & Technology van de faculteit Digitale Media & Creatieven Industrie wint de HvA Onderzoek van het Jaar 2020

27 aug 2020 22:07 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Voor haar PhD heeft Irene de relatie tussen design en de omvang van de kledingproductie, individualisering en de kledingkast van consumenten onderzocht. Ze ontdekte dat de aanschaf van een duurzaam kledingstuk de consument niet aanzet tot het kopen van minder kleding.

Maldini: “Als je een bijzondere bank in je woonkamer hebt, koop je niet snel een nieuwe. In dat geval leidt duurzaamheid tot een vermindering van de vraag naar nieuwe producten. Maar in de kledingkastonderzoeken die ik voor mijn promotieonderzoek heb uitgevoerd, heb ik gemerkt dat dit niet het geval is bij kleding. Het aanschaffen en behouden van een speciale jurk, belet de consument niet om er nog één te kopen. We hebben erg veel kledingstukken en we kopen amper nieuwe kleding op basis van vervanging. Dat is een groot verschil met andere productcategorieën.”

Het Juryrapport

De jury onder leiding van rector Geleyn Meijer was unaniem positief over de bredere maatschappelijke urgentie van Irene's onderzoek ‘Can design confront consumerism?’. Ook geroemd werd de multidisciplinariteit van het onderzoek en de grondige en goed uitgekristalliseerde aanpak. Frank Kresin (Decaan HvA Faculteit DMCI): “Dat overproductie, vervuiling en arbeidsomstandigheden in de mode-industrie in positieve zin moeten veranderen is evident. Daar is de industrie hard mee aan de slag. Met haar uitstekende onderzoek geeft Irene ons inzichten over de veranderingen die wij als consumenten moeten doormaken. Minstens zo belangrijk of misschien wel belangrijker. Ik wil Irene en haar team van harte feliciteren met deze zeer verdiende erkenning.”

Over de HvA Onderzoek van het Jaar

Met de jaarlijkse ‘Onderzoek van het Jaar’ prijs wil de HvA een voorbeeldstellend onderzoeksproject van de Hogeschool van Amsterdam vieren en belonen. De prijs richt zich op een onderzoeksproject in de HvA dat gedaan wordt vanuit een facultair onderzoeksprogramma, kenniscentrum en/of Centre of Expertise (CoE). Het project wordt uitgevoerd door een onderzoeksteam. Er wordt jaarlijks een juryprijs en een publieksprijs uitgereikt.

Irene Maldini is onderzoeker bij het lectoraat Fashion Research & Technology aan de Hogeschool van Amsterdam.

Studie

Irene studeerde in 2001 af als Product Designer aan de EUCD / UdelaR (Uruguay) en in 2012 aan de MA Design Cultures (cum laude) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In november 2019 verdedigde ze met succes haar multidisciplinaire proefschrift met de titel: “Can design confront consumerism? Een kritische studie van kledingvolumes, personalisatie en de garderobe ”onder begeleiding van prof. Hein Daanen (VU Amsterdam), prof. Pieter Jan Stappers (TU Delft) en dr. Javier Gimeno-Martinez (VU Amsterdam).

Eerdere activiteiten

In 2012/2013 werkte Irene voor de Vrije Universiteit Amsterdam als onderzoeker bij Waag Society, waar ze een etnografie van digitale makers uitvoerde bij het FabLab Amsterdam en nadacht over de gevolgen voor het milieu van digitale DIY. Voordat ze naar Nederland verhuisde, was Irene universitair docent bij de EUCD / UdelaR in Uruguay, waar ze het laatste jaar van hun studie een docententeam leidde dat verantwoordelijk was voor de ontwerpprojecten van bachelorstudenten. Ze werkte ook 15 jaar als productontwerper, in ontwerpstudio's zoals TOC en Design Inverso (in Uruguay en Brazilië) en ontwikkelde haar eigen (conceptuele) ontwerpprojecten.