Hogeschool van Amsterdam

Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Onderzoek in Coronatijd . . .

1 jun 2021 00:00 | AKMI

Het blijven gekke tijden. Inloggen vanuit je computer aan de eettafel, op een stoel die nog altijd minder ergonomisch is dan je rug zou willen. De koffie is gelukkig wat beter, maar de koffiemomenten minder gezellig en inspirerend. Brainstormsessies worden gevoerd zonder kleurrijke post-its en flipovers.

Vanachter precies hetzelfde laptopscherm. Hetzelfde geldt voor interviews en observaties. Soms ook wel erg handig hoor. Het bespaart immers heel veel reistijd. En andere rompslomp. Geen sprintjes op hakken om de aansluiting op de volgende trein te halen, nadat de eerste blijkbaar had besloten om langzamer te rijden vanwege de stoptrein ervoor. Ook geen irritaties tijdens het ‘rondjes-lopen’ op een verlaten industrieterrein waarbij ik meer dan eens de logica achter het nummeren van de gebouwen maar niet kon begrijpen.

Nee. In coronatijd worden de interviews gewoon vanuit het multifunctionele (t)huis gevoerd. Zonder treinreizen, zonder te verdwalen. Soms in een net wat comfortabelere broek dan ik aan zou doen tijdens een ‘live’ gesprek. Maar ach, het heeft ook wel weer iets gezelligs en positiefs, die screen-to-screen interviews. Want niet zelden voelt het alsof de mensen die ik spreek veel meer op hun gemak zijn. Alsof ze meer vrijuit kunnen spreken. Zo vanachter hun eigen inmiddels zeer vertrouwde beeldscherm. Met veel minder censuur. En dat is toch uiteindelijk wat we willen als onderzoeker?

Eens in de zoveel tijd besluit ik mijn laptop te verplaatsen. In de hoop dat het uitzicht op een andere muur van dezelfde kamer het monotone thuiswerken wat breekt. Verrassend vaak met succes. Het nieuwe flexwerken noem ik het. Creatieve oplossingen ontstaan niet aan ronde tafels, maar tijdens een wandeling naar de lokale broodjeszaak. De vele gemaakte loopjes naar de printer moeten ergens worden ingehaald is dan daarbij de gedachte.

De wandelganggesprekken met collega’s maken ruimte voor met name gesprekken met mijn partner, de andere thuiswerker. Tussen zijn Zoom- en mijn Teams ‘calls’ door. Over de transportbranche, waar ik tot vorig jaar geen verstand van had, misschien maar goed ook.. De zin ‘ik mis het contact met mijn collega’s’ spookt vaak door mijn hoofd tot ik me aan het einde van de dag weer realiseer dat ik wel erg snel ‘weer’ thuis ben na een werkdag (hoe fijn!). Elk nadeel heb zijn voordeel zou de bekende voetballer zegger. En dat is het ook. Onderzoek doen in coronatijd…

Sibel Telli, onderzoeker