Centre of Expertise Urban Vitality

Bewegen tijdens de lockdown

8 feb 2021 10:02 | LO in Beweging

Twee keer in de week geeft ze - ondanks de lockdown - gymles aan groep 8 in halve klassen. Op de andere dagen van de week is ze beschikbaar voor de noodopvang op de Catamaran in Amsterdam-West. Dan ondersteunt deze ‘gymjuf’ gewoon bij rekenen, spelling en taal. “En soms doe ik ook beweegactiviteiten, hoor.”

Joyce Kooge (27) werkt sinds 3 jaar op de Catamaran en geeft aan alle 260 kinderen twee keer per week bewegingsonderwijs. Maar sinds half december dus even niet. Na de kerst gaf ze zich al snel op om te helpen bij de noodopvang van haar school: “Wij vangen dagelijks zo’n 50 kinderen op en die verdelen we over twee groepen. Er staan natuurlijk allerlei vakken op het programma, dus ik help bij rekenen, taal en spelling. En daarnaast maak ik altijd tijd voor beweegspelletjes.” En stiekem is ze blij dat ze groep 8 in halve klassen mag lesgeven: “Met deze kleinere groepen lukt het best goed om afstand te bewaren. Zo zijn we veilig bezig en ben ik toch nog lekker in de gymzaal.”

Joyce Kooge

Online bewegen

Net als veel bewegingsdocenten is ze wekelijks druk met het maken van beweegfilmpjes voor alle andere groepen. “Nou, druk… valt me mee hoor. Ik maak in een uur alle filmpjes voor de hele week. Ik probeer elke groep uit te dagen op hun eigen niveau en soms volstaat een beweegactiviteit voor meerdere groepen. Elke dag zet ik filmpjes online in Socials Schools, de schoolapp, met activiteiten als springen, hinkelen, rollen, mikken etc.” Wel een beetje gek, vindt ze, dat ze niet direct kan zien hoe de kinderen het oppakken, maar: “Er komen best wel wat filmpjes terug via de schoolapp waarin kinderen aan me laten zien wat ze doen. Dat vind ik ontzettend leuk.”

Groot effect op kleuters

“Na de eerste lockdown zag ik dat de kleuters het motorisch minder goed deden dan de kleuters van het jaar ervoor. Ik vrees wel dat de lockdown een groot effect heeft op hun beweegskills. Dat zal bij de meeste kinderen ook wel weer rechtgetrokken worden, maar het is wel echt een belangrijk punt van aandacht en ik wil daarom goed bedenken waar ik de prioriteit ga leggen als we straks weer starten.”

Vaccineren

Dat ‘straks’ is dus al deze week. Vanaf vandaag hebben al die 260 leerlingen weer gym. Is ze daar een beetje relaxt onder? “Nou, om eerlijk te zijn vind ik het een beetje spannend. Ik lees dat de klassen niet teveel mogen mengen, maar ik krijg wel alle kinderen gedurende de hele week bij mij in de gymzaal. Niet zozeer spannend voor mezelf, maar mijn moeder valt in een risicogroep. Daar wil ik heel voorzichtig mee zijn.” In de discussie over ‘leraren met voorrang vaccineren’ heeft ze daarom ook wel een duidelijke mening: “Dat zou ik wel graag willen, ja.” Lastige situatie, veel succes Joyce!