Centre of Expertise Urban Vitality

Ambassadeur voor bewegen in én buiten school

27 nov 2020 09:59 | LO in Beweging

Met de minor Special Needs is het niet gek dat ze in het speciaal onderwijs terecht zou komen, maar dat ze het zó leuk zou vinden had ze zelf ook niet verwacht. Vijf dagen in de week geeft ze gymles op het IKC Focus in Haarlem, van kleuters tot en met groep 8. Sanne Brand (24), in 2018 afgestudeerd aan de ALO, zou niet meer terug willen naar het regulier onderwijs.

Sanne Brand ALO HvA

“Bij ons op school is bewegen niet het doel op zich, maar een middel om eigen grenzen te ontdekken en sociale omgangsvormen te leren,” legt Sanne uit. Op IKC Focus zitten kinderen met gedragsproblemen en leerproblemen, daarnaast is er nog een aparte vleugel voor kinderen met vormen van autisme. “Onze kinderen voelen zich vaak afgewezen, hebben niet zoveel lef of vertrouwen in zichzelf. Bewegen is daarin heel helpend.”

Kleine klassen

Er werkt een heel team aan deskundigen op de school, naast docenten zijn er ook speltherapeuten en fysiotherapeuten in huis. “Ik vind het heel fijn om de ontwikkeling te zien bij kinderen. Het niveau waarop ze bewegen is echt niet belangrijk, het gaat hier vooral om de stappen die ze zelf zetten,” vervolgt Sanne. “We werken met kleine groepen, de grootste klas heeft momenteel 13 kinderen. Ik zie elk kind bewegen, ik heb tijd om met iedereen persoonlijk contact te maken.” Op de ALO kreeg ze het vak Pedagogiek, ook heel belangrijk in het speciaal onderwijs, maar: “Ik leer in de praktijk pas echt hoe het werkt.”

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Naast haar bewegingslessen is Sanne ook intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur op de IKC Focus. “Ik kijk of ik kinderen waarvan het gezin over weinig financiële middelen beschikt, kan aanmelden bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Met een bijdrage uit het fonds kunnen deze kinderen dan toch bij sporten een vereniging.” Sinds september dit jaar vervult ze deze rol met veel enthousiasme. “Ik heb een meisje met behoorlijke gedragsproblematiek op paardrijden gekregen. Dat was een soort onbereikbare droom van haar. De jeugdgezinsbegeleider is bij haar thuis geweest. Nu kwam het meisje me laatst vertellen dat ze op de manege op Gijsje mag rijden.”

Gezonde school

Voor alle gezinnen met een Haarlempas is soortgelijke ondersteuning mogelijk. Het kan ook in de vorm van een bijdrage voor zwemles of judo. “Ik maak af en toe een rondje bij collega’s of zij kinderen kennen die hiervoor in aanmerking komen. Het is wel een beetje voorzichtig opereren, financiële problematiek ligt gevoelig en is niet altijd zichtbaar.” Sanne is helemaal op haar plek op deze school voor speciaal onderwijs: “In de toekomst gaat hier waarschijnlijk ook het project ‘Gezonde School’ van start. Daar wil ik ook graag aan bijdragen!”