Urban Vitality

Drie tips om te komen tot het dieet van de toekomst

Bijzonder lector Lea den Broeder: 'Waar je bent is wat je eet'

23 jan 2019 09:41 | Afdeling Communicatie

Willen we 10 miljard mensen in 2050 duurzaam en gezond kunnen blijven voeden, dan moeten we leren wennen aan een radicaal ander eetpatroon. Die boodschap van 37 gerenommeerde wetenschappers maakte afgelopen week de tongen los. HvA-lector Lea den Broeder (Gezondheid & Omgeving) gaat onderzoeken wat er voor nodig is om van eetpatroon te veranderen.

Want dat dat nog niet zo makkelijk is blijkt uit een rondgang onder HvA-studenten. Een ruime meerderheid zegt in antwoord op een poll op de HvA-facebookpagina een dieet van nauwelijks suikers, vet en vlees en meer groenten, granen, noten en fruit nog ‘een hele uitdaging’ te vinden.

Valkuil

En dat is heel begrijpelijk, meent bijzonder lector Lea den Broeder. “Is vlees eten in jouw omgeving de norm, zitten al je vrienden aan de frisdrank en word je overal in winkels, restaurants en op straat gebombardeerd met het ongezonde en niet-duurzame aanbod? Dan valt veranderen niet mee!”

Gedrag veranderen heeft namelijk alles te maken met je sociale en fysieke omgeving, stelt de gezondheidswetenschapper van het lectoraat Gezondheid en Omgeving van de HvA. “Waar je bent is wat je eet. De grootste valkuil is om mensen alleen aan te spreken op hun attitude. De vraag is of het gewenste gedrag ook haalbaar is?” Wat dat betreft zijn de hoge prijzen voor vleesvervangers geen gunstige ontwikkeling, meent Den Broeder. Evenals de enorme hoeveelheden suiker die de levensmiddelenindustrie verwerkt in producten. "Beeldvorming speelt natuurlijk ook een rol. Voor sommige groepen in de samenleving heeft biologische, vegetarische of veganistische voeding het imago: duur en moeilijk."

Begrijpen

Een ander belangrijk aspect van gedragsverandering is de vraag of mensen het ook kúnnen. “Voor ander voedingsgedrag moet je mensen wel in staat stellen om nieuwe informatie over voeding en de bereiding daarvan te vinden, te begrijpen en toe te passen.”

Wat daar precies voor nodig is en hoe we deze grote omslag gaan maken gaat Den Broeder de komende twee jaar onderzoeken als lid van een team van wetenschappers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat team, geleid door Dr. Marga Ocké, zal in het Shift-Diet project literatuuronderzoek, vragenlijsten en experimenten uitvoeren. Den Broeder: "We hopen ook dat studenten van de HvA meedoen,  bijvoorbeeld in stages."

Naast haar bijzonder lectoraat bij de HvA is Den Broeder namelijk ook senior onderzoeker Integraal Gezondheidsbeleid bij het RIVM. In die rol is ze nauw betrokken bij nieuw overheidsbeleid rond deze thema’s.

Kleine stapjes

Haar belangrijkste advies is om mensen vooral ook zelf te vragen wat volgens hen een goede manier is om tot een ander eetpatroon te komen én wat ze daarvoor nodig hebben. “Ik voorzie dat het een proces van kleine stapjes zal zijn. Je zult een groep hebben die de trend snel oppikt en een groep die daar wat later mee is. Maar je hebt ook altijd mensen die gewoon niet zullen veranderen. De eerste twee groepen zijn het interessantst voor succesvol overheidsbeleid. De rest moeten we gewoon met rust laten.”

Bekijk hier de lectorale rede terug van Lea den Broeder