Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

HvA bouwt mee aan Bajes Kwartier

Het speerpunt Urban Management van de Hogeschool van Amsterdam gaat meewerken aan de omvorming van de Bijlmerbajes tot een nieuwe stadswijk, het Bajes Kwartier.

18 sep 2017 15:02 | Urban Management

Afgelopen week kocht Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM - onderdeel van Koninklijke BAM groep -het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam van het Rijksvastgoedbedrijf. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape ontwikkelt AM er een nieuwe, autoluwe stadswijk: Bajes Kwartier. In samenwerking met het winnende voorstel van AM gaan onder leiding van het HvA speerpunt Urban Management verschillende bewonersexperimenten ontwikkeld, opgezet en uitgevoerd worden.

In de nieuwe stadswijk is er ruimte voor ongeveer 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. 30 procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. 5 gevangenistorens worden gesloopt, 1 wordt getransformeerd tot 'groene toren' met een verticaal park en stadslandbouw. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum.

De Urban Management bewonersexperimenten richten zich onder andere op de vraag: hoe het gebied zo ingericht kan worden dat het maximaal uitnodigt tot beweging en ontmoeting zodat het de gezondheid van bewoners ten goede komt. Tevens zijn de experimenten bedoeld om een begin te maken aan de opbouw van een gemeenschap van bewoners en gebruikers binnen het gebied.

Meer informatie over de nieuwe stadwijk vind u hier