Urban Technology

De opkomst van de milieuvriendelijke LEVV

Hoe kan licht elektrisch vrachtvervoer nog verder groeien?

29 okt 2019 13:06 | Faculteit Techniek

Goederenvervoer in de stad met LEVV’s (Licht Elektrische Vracht Voertuigen) is uitstootvrij. De milieuvriendelijke LEVV’s zijn bovendien snel, praktisch en veilig. Steeds meer bedrijven stappen dan ook over, maar die groei kan sneller en beter. Overheid en producenten laten kansen liggen om het gebruik van LEVV’s te stimuleren.

Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat City Logistiek van de HvA, Loendersloot Groep, Fietsdiensten.nl en Lentekracht in opdracht van Connekt.

Het onderzoek is gedaan middels een enquête onder 43 gebruikers (bedrijven), producenten en verkopers en geeft een beeld van de huidige staat van het gebruik van LEVV’s bij de bedrijven. Uit de antwoorden blijkt dat er vooral voor producenten en overheden nog winst valt te behalen om het gebruik van LEVV’s aantrekkelijker te maken.

Verbeterpunten voor producenten

• Beperk de kwetsbaarheid van de onderdelen.
  • Ontwikkel betere batterijen.
  • Vergroot de actieradius.
  • Vergroot de laadcapaciteit in m2 en gewicht.

Kansen voor overheden

• Verbeter de infrastructuur (bv fietspaden verbreden).
  • Stel milieuzones in.
  • Stimuleer cityhubs (overslagplaats voor goederen en LEVV’s).

Kansen voor verkopers

• Faciliteer deel-LEVV’s.

Bekijk het hele onderzoek

Leuke LEVV-weetjes

De enquête onder 43 gebruikers is niet volledig representatief voor de markt voor LEVV’s in Nederland, maar geeft wel een beeld van de huidige staat van LEVV’s bij de bedrijven. En het levert een aantal leuke weetjes op!

• De e-bakfiets blijkt het meest gebruikte LEVV onder de respondenten.
  • Per werkdag vervoerden de ondervraagde bedrijven gemiddeld 83 items met een LEVV.
  • Gemiddeld wordt 37 kilometer per dag gereden met een LEVV.
  • Bedrijven gebruiken een LEVV vooral voor pakketten en in mindere mate voor levensmiddelen en nog minder voor post of overige versproducten.

Vervolg op onderzoek uit 2016

Het onderzoek LEVV-NL2 is een vervolg op een eerder onderzoek van de HvA uit 2016 naar het gebruik van LEVV’s. Dit keer is ook gekeken naar de groeimogelijkheden en kansen voor de toekomst.

Informatie en de eindpublicatie van het in 2018 afgeronde project LEVV-LOGIC

Lectoraat City Logistiek