Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Het Europese project CIVIC van start na kick-off in Amsterdam

CIVIC: Construction in Vicinities: innovative co-creation

2 mei 2016 11:44 | Faculteit Techniek

Maandag 18 april heeft de kick-off van het Europese project CIVIC plaatsgevonden. Hiervoor kwamen de consortium partners uit Nederland, België, Zweden en Oostenrijk naar het Volkshotel in Amsterdam. Samen gaan zij de komende 2,5 jaar onderzoek doen naar slimme bouwlogistiek. Het project is onderdeel van het JPI Urban Europe Programma, waarin Europese landen samenwerken aan het verbeteren van de aantrekkelijkheid, duurzaamheid en economische vitaliteit van steden.

Wat eraan vooraf ging // de projectaanvraag

In 2015 heeft het onderzoeksprogramma Urban Technology hard gewerkt aan een aanvraag binnen de ERA-NET ENSCC call. Op 17 december 2015 viel het verlossende bericht: de financiering is gehonoreerd! Dit betekent dat de HvA tot en met september 2018 aan leiding staat van een Europees consortium. Het consortium kent 9 partners uit vier landen: Zweden, België, Oostenrijk, Nederland. Daarnaast zijn er gemeenten en professionals uit de praktijk die kennis inbrengen en gaan toepassen. Het onderzoek wordt gedurende het project namelijk toegepast bij bouwprojecten in Amsterdam, Brussel, Stockholm en Zweden.

Aanleiding en aanpak van het project

Binnenstedelijk bouwen is nodig voor aantrekkelijke, duurzame en economisch vitale steden. Denk aan de bouw en renovatie van infrastructuur, woningen en gebouwen. Echter, het vervoer van goederen en personeel naar en van de bouwplaats brengt hoge transportkosten en negatieve gevolgen met zich mee voor het milieu en de omgeving. CIVIC onderzoekt manieren om de negatieve impact te beperken. Dit gebeurt op drie manieren:

  1. Het optimaliseren van de logistieke stromen van en naar de bouwplaats. 
  2. Het betrekken van stakeholders bij de evaluatie van alternatieven.  
  3. Het ontwikkelen van ondersteunende governance concepten. 

Het projectteam

Betrokken lectoren zijn Walther Ploos van Amstel (City Logistics) en Frank Suurenbroek (Bouwtransformatie). Susanne Balm is de projectleider en Edith Petersen de betrokken onderzoekscoördinator. Wasim Haji en Michael Berden zullen als onderzoekers bouwlogistiek aan het project werken. Logistiek dienstverleners Deudekom en Cargohopper nemen deel aan het consortium. Daarnaast zal het projectteam samenwerken met PostNL, Huisvestingsontwikkeling UvA en Bureau Nieuwbouw HvA.

Tot slot, Lindholmen Science Park (Zweden) is verantwoordelijk voor het dissemineren van kennis en het organiseren van events. In juni zal de projectwebsite bereikbaar zijn via: www.civic-project.eu

Meer over CIVIC:


www.jpi-urbaneurope.eu/civic/

www.civic-project.eu (in ontwikkeling).

Voor meer informatie:

Susanne Balm, projectleider ( s.h.balm@hva.nl)