Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

HvA-studenten meten exacte schoenmaat in 3D

15 jan 2015 09:30 | Afdeling Communicatie

Hoe frustrerend is het als je een halve maat hebt, en altijd voor de zekerheid twee paar schoenen online moet bestellen? HvA-student Engineering, Design & Innovation Daan Veeloo zag een gat in de markt: een 3D-scan bepaalt je exacte schoenmaat en matcht die aan de schoen van de webshop.

Daan Veeloo zag het licht toen hij met een vriend met maat 38/39 een dag langs winkels sjokte om een passende schoen te vinden. De vriend moest uiteindelijk via internet meerdere paren laten aanrukken. Ter plekke werd het plan voor Daans start-up SizeLogin geboren. Met een 3D-scanner bepaal je in de winkel je exacte maten. Tegelijkertijd meten ook webshops de schoenen op in 3D, zodat klanten online kunnen zien of de schoen past.

Gat in de markt

Zowel consumenten als webshops zijn gebaat bij het in 3D opmeten van voet- en schoenmaten. Nu wordt namelijk 50% van de online bestelde kleding en schoenen teruggestuurd, in 25% van de gevallen omdat de maat niet goed is. Schoenmaten verschillen ook nog eens per fabrikant en type schoen.

Daan heeft studenten Commerciƫle Economie een marktonderzoek laten uitvoeren en daaruit blijkt dat mensen er graag voor gaan zitten om hun exacte voetmaat te weten te komen; zowel breedte, lengte als hoogte van de wreef. Ook webwinkels hebben enthousiast gereageerd; er is dus veel animo voor het plan.

Prototype in webshops

Daan werkt op dit moment het plan voor zijn onderneming SizeLogin verder uit met student-collega Martijn Nauta in de HvA-minor Start Up Your Business in Technology. De studenten zetten eerder de vraag uit onder HvA-studenten van het Innovatielab wat de meest geschikte 3D-methode is voor een voetenscan; het antwoord houden zij nog even geheim.

Als afstudeeropdracht gaat Daan in februari zelf een prototype van de scanners bouwen, en die vervolgens bij webshops en in winkels neerzetten. Ook laat hij software ontwikkelen, die er voor zorgt dat de consument het juiste maatadvies krijgt. De software matcht de voeten met de schoenen die online staan. Daan en Martijn hebben al gesprekken gevoerd met verschillende webshops, die het prototype graag willen testen.