Hogeschool van Amsterdam

Urban Governance and Social Innovation

DMCI-STUDENTEN ONTWIKKELEN PROTOTYPES VOOR DE H-BUURT

Ontwikkelbuurten

2 mei 2018 11:09 | Urban Management

Hoe kan je de verbinding tussen de H-Buurt en het omliggende gebied meer versterken? Studenten van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie hebben hier wel ideeën over. De afgelopen drie weken hebben zij voor de minor Design Thinking and Doing creatieve concepten ontwikkeld en dit is het resultaat.

In het kader van het HvA onderzoek rond het gemeentelijk beleidsprogramma Ontwikkelbuurten, worden in de H-buurt kansen op synergie tussen gebiedsontwikkelingen verkend. Op verzoek van lector Frank Suurenbroek en onderzoeker Gideon Spanjar van het thema Inclusieve Gebiedsontwikkeling keken studenten naar hoe de H-buurt van naburige gebiedsontwikkelingen kan profiteren. De overgangszones tussen de H-buurt en A’damse Poort en Amstel III spelen hierbij uiteraard een cruciale rol.

Onder aanvoering van de HvA docenten Charlie Mulholland en Jaap Ruijg hebben zo’n 25 Nederlandse en internationale studenten de behoeften van bewoners in kaart gebracht. Het ontwerpproces is sterk Design Thinking gedreven wat wil zeggen dat er in een cyclus van analyse, idee naar prototype gewerkt wordt.

Het testen van de preprototypes (ideeën) leverde nieuwe inzichten op wat uiteindelijk resulteerde in uitgewerkte concepten. Zo focuste een aantal studenten op ‘wayfinding’ door het ontwikkelen van wandelroutes voor de ‘lunch walkers’ van de A’damse Poort. De beoogde prullenbakken diende daarbij naast afvalpunt ook als routemarkering en informatiepunt. 

Valerio Perna, PhD kandidaat in architectuur, was uitgenodigd om de eindpresentaties bij te wonen en de eindproducten van feedback te voorzien. Valerio is gespecialiseerd in het bouwen van licht en geluidsinterventies in de openbare ruimte voor het stimuleren van sociale interactie en spel. Zie foto’s onder voor een impressie van de bijeenkomst.