Urban Governance and Social Innovation

Toekomstbestendig Evenwicht praat mee over LabGov

20 apr 2021 14:08 | Urban Governance

Tijdens de biënnale conferentie van het International Association for the Study of the Commons praat HvA-onderzoeker Joachim Meerkerk mee in een keynote-panel over de ontwikkeling van het internationale LabGov (Laboratory for the Governing of the City as a Commons). Voor het onderzoeksproject Toekomstbestendig Evenwicht was LabGov een belangrijke inspiratiebron voor het opzetten van het actie-onderzoek om aan een urban commons te werken op Plein ’40-’45 in Amsterdam Nieuw-West.

In het panelgesprek worden onder leiding van LabGov directeur en mede-initiator Sheila Foster de lessen besproken van experimenten in Italië, de Verenigde Staten, Brazilië en dus Nederland. Gekeken wordt naar hoe in die praktijken de kennis en knowhow van LabGov gebruikt is, maar ook juist naar wat belangrijke verschillen zijn tussen deze plekken en wat dat betekent voor de toepassing van methodes en kennis. In Amsterdam is er bijvoorbeeld voor gekozen om de protocollen van LabGov los te laten en van onderop aan een nieuwe en eigen methode te werken, geworteld in de praktijk van het plein en de mensen daar. Het is juist ook de wisselwerking tussen dit soort lokale ervaringen en een internationale kennisbasis waardoor LabGov een bijzonder krachtig platform is.

Vanwege de Corona pandemie wordt de biënnale conferentie van het IASC deze uitvoering niet centraal georganiseerd. Gedurende het jaar vinden er verschillende thematische online conferenties plaats. Dit panelgesprek is onderdeel van de speciale urban commons conferentie. Het programma voor het hele jaar vind je hier. Inzichten en bevindingen van het onderzoeksprogramma Toekomstbestendig Evenwicht worden gedeeld via het OpenResearch protaal. Daar worden onder andere regelmatig updates geplaatst en zijn ook de rapporten en publicaties terug te vinden.

Neem voor meer informatie contact op met Joachim Meerkerk