Masterclass: Continu veranderende gemeenten

29 jan 2020 00:00 | Urban Governance

16 januari gaf hoogleraar Thijs Homan een enerverende masterclass aan de HvA. De middag stond in het teken van de wondere wereld van verandertrajecten binnen gemeenten en Homan gaf daarop zijn opmerkelijke inzichten. Een middag over ontkoppelen, veranderfonteintjes en kreetsurfing.

“Veel veranderingen in organisaties komen tot stand ondanks formele veranderingstrajecten”. Met deze eerste zin zette Thijs Homan (emeritus hoogleraar Implementation and Change Management, Open Universiteit Nederland) meteen de toon voor de masterclass. Hij hield de energieke lezing naar aanleiding van zijn leer- en onderzoekstraject De Veranderende Gemeente dat hij uitvoerde voor het A&O fonds gemeenten. Het onderzoek beschrijft en analyseert wat er bij gemeenten allemaal gebeurt als het gaat om organisatieverandering. Hoe gaat verandering daar nou echt? En hoe erg is het eigenlijk als verandertrajecten mislukken?

Deze eerste masterclass werd georganiseerd in samenwerking met het lectoraat Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken van de Hogeschool van Amsterdam.

De reeks masterclasses zijn een initiatief van Maaike Miedema (adviseur Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland) en Gertjan de Groot (docent Hogeschool van Amsterdam). Dit naar aanleiding van het boek Plekken van hoop en verandering dat het Platform Stad en Wijk in september 2019 uitgaf en gratis is te downloaden. Hierin beschrijven tien lectoraten van acht verschillende hogescholen hun onderzoeksbevindingen over lokale samenwerkingsverbanden die veranderingen proberen te weg te brengen in vastgeroeste routines, denk- en werkwijzen. Er volgen nog drie masterclasses over verandertrajecten. Deze zijn gratis en los van elkaar te bezoeken. U dient zich echter wel vooraf aan te melden.

Heb je de Masterclass gemist, via je de link kom je bij het volledige verslag en verdieping.