Konstantinos Stamoulis nieuwe lector Aviation Engineering

7 okt 2020 16:01 | Kenniscentrum Techniek

Konstantinos Stamoulis is per 1 oktober benoemd als lector Aviation Engineering binnen de Faculteit Techniek. Hij neemt daarmee het lectoraat over van Robert Jan de Boer. Stamoulis neemt 25 jaar ervaring mee in de luchtvaartsector en gaat onder andere werken aan elektrisch vliegen, onderhoud en reparaties en het verder verbinden van onderzoek en onderwijs.

Stamoulis is inmiddels 2,5 jaar onderdeel van Faculteit Techniek en de Aviation Academy. Sinds 2018 is hij nauw betrokken bij een onderzoeksprogramma in Data Mining in Maintenance, Repair & Overhaul (MRO). Tevens is hij voorzitter van organiserend comité van de ICSC-ISATECH internationale conferentie en lid van de Executive Committee van het Aerospace Network van de Institution of Engineering & Technology .

Stamoulis brengt daarnaast 25 jaar ervaring mee bij de Griekse luchtmacht als officier en luchtmachtingenieur. Hij is gepromoveerd in structuuranalyse - de natuurwetenschap die de structuur van stoffen onderzoekt - aan de Universiteit van Thessalië, en opgeleid in Griekenland en MIT in de Verenigde Staten.

Kracht in turbulente tijden

Met Stamoulis als nieuwe lector Aviation Engineering wordt er een impuls gegeven aan een vakgebied dat tijdens covid-19 moeilijke tijden kent. Hij wil juist in crisistijden de technologische ontwikkelingen, die nodig zijn om urgente problemen aan te pakken, versnellen. Zijn onderzoeksvisie richt zich daarom op de integratie en toepassing van de beschikbare, innovatieve materialen; en het gebruik van digitale technologieën en methodologieën. Met als doel: een efficiënte en duurzame luchtvaart.

Stamoulis: ‘Er is momenteel een overvloed aan sleuteltechnologieën beschikbaar, maar er moeten nog veel problemen worden aangepakt om ze uiteindelijk in de vorm van direct beschikbare, nuttige toepassingen te brengen. Van tools tot reparatietechnieken. Ultieme doelen voor mij zijn het minimaliseren van verspilling en verstoringen en het optimaliseren van de processen in de luchtvaartactiviteiten.’

Nieuwe reparatietechnieken

Momenteel neemt Stamoulis deel aan een Nederlands consortium (FIXAR) dat gericht is op het ontwikkelen van kennis en technologie voor reparaties aan het toenemende gebruik van duurzame composietmaterialen. Binnen zijn lectoraat en onderzoeksprogramma ‘Advanced Maintenance Technologies’ richt hij zich onder andere op het opsporen en analyseren van schade in de composietmaterialen en op nieuwe technieken om deze schade te herstellen.

Elektrisch vliegen stimuleren

Stamoulis werkt daarnaast mee aan een aantal doelgerichte, veelbelovende onderzoeksinitiatieven, zoals het Dutch Electric Aviation Centre (DEAC): een nationaal onderzoekscentrum dat is opgericht om elektrisch vliegen te stimuleren. Dit is een samenwerking tussen TU Delft, Deltion ROC en HvA. Vanuit zijn expertise, onderhoud van de elektrische vliegtuigen, gaat hij binnen DEAC ook samenwerken met de Universiteit Twente.

Studio’s en Living Lab Schiphol

Verder gaat Stamoulis aan de slag met de ontwikkeling van de nieuwe studio's van de Aviation Academy (onder andere Maintenance, Sensors, Data), die een mooie kans bieden voor samenwerking en synergie binnen en buiten de Faculteit Techniek. Die kennis zet Stamoulis ook in voor het nieuwe Living Lab Schiphol van de HvA. De ambitie is om hier een internationaal centrum van onderzoek en onderwijs te bouwen.

Verbinding onderzoek en onderwijs

Naast kennis en inzicht weet Stamoulis goed de brug te slaan tussen onderzoek en onderwijs; dat laat hij zien als lid van de curriculumcommissie, als kerndocent in het honours Aviation Engineering-programma, als goede samenwerking met de collega’s in de afstudeerrichting Maintenance, Repair & Overhaul (MRO) en door het betrekken van afstudeerders in het onderzoek. Stamoulis wil als lector verder werken aan de ontwikkeling van een effectief, samenhangend en beheersbaar curriculum, versterkt door het integreren van onderzoeksresultaten die als basis dienen voor studenten om hun talenten te ontwikkelen. Op professioneel én persoonlijk vlak.

Binnen de Aviation Academy zijn ze blij met de benoeming van Stamoulis. Geert Boosten, lector Aviation Management: ‘Hij is al twee jaar een gewaardeerde collega met een gedegen kennis van vliegtuigonderhoud in praktijk en theorie; hij heeft zich in die tijd zeer goed vertrouwd gemaakt met luchtvaartsector en -onderzoek in Nederland. En hij deed ervaring op met gesubsidieerde onderzoeksprojecten.’