Top 5 best gelezen nieuws 2019

De best gelezen berichten van onderzoeksprogramma Urban Technology

20 jan 2020 14:42 | Urban Technology

Van een tweede leven voor afgedankt textiel tot de inzet van nieuwe technologieën voor de horecadistributie. Samen met partners uit de praktijk realiseert onderzoeksprogramma Urban Technology (HvA) oplossingen voor duurzame, leefbare en economisch sterke steden van de toekomst. Verhalen over het onderzoek en de onderzoeksmethoden, publicaties en overige resultaten verspreiden we via de website. Dit waren de best gelezen berichten van 2019.

1. Diversiteit logistieke hubs in en om de stad is groot

Wat zijn de kansen van logistieke hubs voor Licht Elektrische Vrachtvoertuigen (LEVV’s)? Onderzoeker Susanne Balm brengt het in kaart binnen het project LEVV-NL2. Bekijk ook de infographic!

2. Een tweede leven voor afgedankt textiel

Van versleten textiel lampen en kunstobjecten maken. Dat kan als je bijvoorbeeld een oude spijkerbroek mixt met biobased plastic. Dit laat HvA-onderzoeker Mark Lepelaar en zijn team zien. In dit interview vertelt Mark over het onderzoeksproces, inclusief link naar de publicatie.

3. Welke maatregelen helpen Amsterdam bij het veranderde klimaat?

In 2019 waren er in Nederland een aantal grote klimaatstakingen. Bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) doen onderzoekers praktijkgericht onderzoek naar onderwerpen rondom het klimaat. Vier onderzoekers vertellen welke maatregelen ertoe doen.

4. Infarct dreigt voor horecadistributie

Van al het goederenvervoer in de binnenstad bestaat maar liefst 30% uit horecadistributie. Dat brengt complexe problemen met zich mee, zoals verkeersopstoppingen, onveiligheid en vieze lucht. Lees terug welke drie oplossingsrichtingen Kees-Willem Rademakers en zijn team bieden aan gemeente en bedrijfsleven.

5. Wat doet hittestress met winkelend publiek?

Gideon Spanjar en zijn team onderzoekers inventariseren de hittestress van winkelcentrum Nieuw-West, een gebied volop in ontwikkeling. Daarnaast meten ze met hun project Hittebestendig centrum Nieuw-West het effect van de ‘Klimaatkubus’ - een groene plek met schaduw en bankjes - op de gevoelstemperatuur. Lees terug hoe deze groene oase verlichting brengt op zomerse dagen.