Horecalogistiek Amsterdam loopt vast

De HvA onderzoekt mogelijke oplossingen samen met partners en ondernemers

10 jan 2020 10:09 | Urban Technology

De vraag naar bevoorrading van de horeca in de stad stijgt, maar er is hiervoor steeds minder ruimte. In 2020 start de Hogeschool van Amsterdam met het onderzoeken van mogelijke oplossingen, samen met partners, horecaondernemers en leveranciers. Denk je met ons mee?

Mensen gaan vaker uit eten en de vraag naar verse, lokale producten stijgt. Er komen steeds meer horecazaken die online dagelijks verschillende producten bestellen. Maar ‘vaker besteld en sneller geleverd’ betekent ook meer vrachtverkeer en overlast in de straten.

Denk mee!

Oplossingen zijn hard nodig maar het is een complex probleem en per gebied in Amsterdam spelen er weer andere bijzonderheden. Dat vraagt om het bedenken en uitproberen van specifieke oplossingen. In 2020 start de Hogeschool van Amsterdam hiermee, samen met verschillende partners. Ben jij een horecaondernemer? Of leverancier? Wil je meedenken? Of heb je zelf een slimme oplossing ontwikkeld? Laat het weten en doe mee!

Aanmelden kan bij onderzoeker Kees-Willem Rademakers via: k.w.j.f.rademakers@hva.nl.

Dagelijks rijden er meer dan 5.000 vrachtwagens en bestelbussen naar de horeca in de stad, vooral van kleine leveranciers uit de regio die maar 1 of 2 leveringen bezorgen. De horecalogistiek is hierdoor een van de grootste stromen in de stad: ongeveer 35% van de totale stadslogistiek en zeven keer zo groot als de e-commerce pakketbezorging. Dit zorgt voor veel verkeer, uitlaatgassen en opstoppingen. Daarbij worden goederen op onhandige momenten of te laat geleverd. In de keukens stapelen producten zich op, of niet alles van de kaart is beschikbaar voor de klanten.

Drukte neemt toe

In de horeca is daarnaast de ontwikkeling van ‘dark kitchens’ te zien. Maaltijden worden niet meer in de horeca zelf, maar in keukens buiten de stad bereid, van waaruit deze in het restaurant of thuis worden bezorgd. Tegelijk komen er in de stad steeds meer autoluwe en zero-emissie zones, wat de logistiek in de toekomst ingewikkelder en duurder maakt.  Zowel voor de stad, de horecadistributeurs als de horecaondernemers in deze logistieke situatie niet houdbaar.

Uitleg problematiek horecadistributie

Waarom de horecalogistiek in Amsterdam vastloopt en welke factoren daarbij meespelen vertelt deze animatie in 1,5 minuut.

De horecadistributie in de stad stevent af op een infarct. Hoe komt dat? Deze animatie legt het uit.