Hogeschool van Amsterdam

Interview Lector Fashion Research & Technology; Hein Daanen

door: Muriël van den Berg, Press Pool CREATE-IT

3 sep 2015 12:11 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Wie zijn de gezichten achter de lectoraten? Deze maand nemen we een kijkje in het leven van lector Hein Daanen van het lectoraat Fashion Research & Technology.

Welke opleiding heeft u gevolgd?

“Ik ben in 1984 afgestudeerd aan de opleiding Bewegingswetenschappen hier in Amsterdam. Ik werk nu 24 jaar voor TNO en mijn expertise is thermofysiologie en 3D antropometrie. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de warmtehuishouding van mensen in relatie tot kleding.

Hoe bent u lector geworden van Fashion Research & Technology lectoraat?

“Het is op mijn pad gekomen. Ik had ervaring met onderzoek coördineren en met kleding onderzoeken toen AMFI mij polste. Ik was toen 56 en mijn dochter leek het een goed idee voor mij om weer eens iets anders te doen. Mede dankzij haar heb ik besloten deze taak op me te nemen.”

Wat leest u zelf om op de hoogte te blijven?

Ik lees vooral vakliteratuur zoals European Journal of Physiology en Fashion & Textiles. Ik ben zelf ook schrijver en reviewer van wetenschappelijke artikelen. Ik vind het belangrijk dat wetenschappelijke artikelen beter beschikbaar worden voor studenten omdat ze nu weinig toegankelijk gemaakt worden.”

Wat is het mooiste aan uw vak?

“Allereerst is het natuurlijk leuk als de klant blij is na een onderzoek. Ten tweede vind ik maatschappelijke impact van onderzoeken interessant. Voor de industriële revolutie maakte men kleding zelf, daarna werd het een massa product en nu dankzij virtueel passen wordt dit waarschijnlijk weer persoonlijker.”

Heeft u advies voor studenten?

“Ik vind het jammer dat de focus van studeren ligt op punten halen, een brede ontwikkeling is net zo belangrijk. Ik stop geen tijd in Twitter en Facebook, ik heb het geprobeerd maar ik vind het zonde van mijn tijd. Studenten zouden juist deze tijd kunnen gebruiken om zich breder te ontwikkelen.”

Wat is het mooiste compliment ooit gekregen door een student?

“Ik vind het mooi om te zien hoe promovendi die ik begeleid zich ontwikkelen tot een goede wetenschappers, dan heb ik het gevoel dat ik ergens aan heb bijgedragen.”

Stel u krijgt onbeperkte middelen voor een onderzoek, wat gaat u doen?

“Ik zou nu starten met het groot in kaart brengen wat mensen mooi vinden. De data verzamelen over wat men als mooi waardeert in relatie tot geslacht, gelegenheid, klimaat etc. De esthetica wetenschap is nog te weinig toegepast op mode. Mijn doel zou zijn om een mode adviseur online te creëren.”

Wat doet u graag in uw vrije tijd?

“Sporten vind ik in mijn vrije tijd erg leuk. Vooral basketbal of wielrennen, al zou ik het meer fietsen noemen in mijn geval.”

Waar gaat het volgende boek dat u wilt schrijven over?

“Handschoenen. Ik heb al veel verzameld over handen, maar ook over culturele toepassing van handschoenen. De Inuit bijvoorbeeld, die een handschoen met een zesde vinger maakte om ze te kunnen omdraaien als ze aan een kant nat waren geworden.”

Wat voor student was u zelf vroeger?

“Ik kwam uit een arbeidersgezin in een Brabants dorp, waar het klasse verschil nog aanwezig was. Ik was blij dat ik mocht studeren, zo zag ik dat. Ik was nieuwsgierig en vond vakken als filosofie enorm interessant.”

wat zou niemand van u verwachten?

“Ik werk drie dagen als lector, een dag voor de VU, en een dag voor TNO maar daarnaast heb ik ook nog een eigen bedrijf. Sizing science, het richt zich op maatvoering voor kleding.”

Wat zijn uw plannen voor de toekomst?

“Voor nu bijdragen aan de software creatie voor virtueel passen en slimme kleding die met horloges en smartphones communiceert. Over vijf jaar zien we wel weer verder.”

Is er nog iets niet gevraagd?

“Over mijn rol als lector wil ik nog kwijt hoe leuk het is om met veel kennis in verschillende disciplines een vorm te geven aan een lectoraat. Multidisciplinaire teams opzetten en de technische kant van mode met de creatieve kant verbinden blijft een mooie uitdaging.