Hogeschool van Amsterdam

Trein vol hackers vertrokken van Knowledge Mile naar Berlijn

Door: Mireille Vos, Press Pool CREATE-IT applied research

14 jul 2015 18:45 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

De eerste Nederlandse Hackatrain vertrok vandaag vanuit Amsterdam naar Berlijn, waar het driedaagse technologiefestival Tech Open Air plaatsvindt. Tijdens de 6 en een half uur durende treinreis nemen 45 hackers het verdeeld over 15 teams tegen elkaar op om vernieuwende applicaties te bedenken die het reizen in de trein aantrekkelijker maakt. De Hackatrain is een initiatief van By Whyte!, de Nederlandse Spoorwegen, Ordina, Amsterdam Creative Industries Network (ACIN) en Tech Open Air.

‘Hoe gaaf zou het zijn om met een team slimme, getalenteerde en gedreven mensen tijdens een treinrit te brainstormen over innovatieve apps voor de NS?’ Dat vroeg Amal Whyte, het brein achter de Hackatrain, zich af.

Vroeg doch feestelijk ontvangst


Getalenteerde technologiestudenten, developers en startups ontmoeten elkaar vanmorgen vroeg om hun reis met de Hackatrain te starten. Koffie en croissantjes verwelkomen de deelnemers op locatie HvA Leeuwenburg aan de Knowledge Mile . Een team van studenten is afkomstig uit het Amsterdam Creative Industries Network , het landelijke talent-, kennis- en business netwerk voor de creatieve industrie en digitale technologie. Initiatiefnemers zijn de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland en de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten. Ook een team van medewerkers van het MediaLAB doet mee aan de hackathon. Beide teams brainstormden al lang voordat de trein zou vertrekken. ‘We hebben al een idee, maar het moet nog concreet gemaakt worden,’ aldus Tamara Pinos Cisneros van het MediaLAB.

Trein net gehaald


Het ACIN-team bestaat uit de studenten Mats de Swart, Nick van Breda en Manish Kakkar, die al vaker meedeed met hackathons. Dit keer was het spannend of Manish deel zou nemen: hij miste bijna de trein. ‘Wij willen een app ontwikkelen die treinreizigers laat zien wat er te doen is bij de eerstvolgende bestemming van de trein’, vertelt Nick als ze opgelucht door Manish zijn aankomst plaats hebben genomen in de Hackatrain wagon. ‘Gisteren heb ik al met veel reizigers gesproken over ons idee en bruikbare feedback gekregen.’ Lokale bedrijven tonen bijvoorbeeld aanbiedingen aan de reizigers, inwoners van het dorp of de stad delen tips en festivals promoten hun activiteit via de app. Wie weet kunnen wij hier binnenkort gebruik van maken. Mats oogt rustig, hij is er klaar voor en neemt de technische kant voor zijn rekening. ‘Ik heb al wat klaar gezet en dat ga ik straks verder ontwikkelen’, ik vind het makkelijk en leuk om te doen’. Dan komt er een journalist van BNR Nieuwsradio die ook wel graag wilt horen wat het team voor ideeën heeft.

Microsoft aangehaakt


Een vakjury beoordeelt de toepassingen op innovatie, creativiteit en haalbaarheid. Op 16 juli kiezen zij de drie beste ideeën uit, die de deelnemers 15 minuten voor aankomst in Berlijn digitaal aanleveren. Deze top 3 teams pitchen in september bij de NS voor een driekoppige jury. Microsoft bood op de valreep hulp aan bij het ontwikkelen van deze drie beste innovaties. Zij gaan in de maanden augustus en september 16 uur per week de teams helpen bij de ontwikkeling van hun concept naar een eerst werkende versie. Het winnende team krijgt bovendien van de NS een trainkaart aangeboden voor een reis door Europa.

Uitrusten op Tech Open Air


Na hard werken in de trein kunnen de deelnemers zich vermaken op het Tech Open Air festival in Berlijn, wat plaatsvindt op 15,16 en 17 juli. Op dit interdisciplinaire technologiefestival wisselen lezingen, muziekoptredens, kunstinstallaties en interactieve workshops elkaar af. Zaterdag keren de teams terug naar Amsterdam.