TEDxHvAmsterdam verbluft tijdens eerste editie

10 okt 2019 10:54 | FLOOR

Op dinsdag 1 oktober kwamen 100 mensen bijeen in het Kohnstammhuis van de Hogeschool van Amsterdam voor de eerste editie van het TEDxHvAmsterdam. De verwachtingen voor het evenement, dat binnen een week uitverkocht raakte, waren hoog. Hoe kan het ook anders, het is een afgeleide van het wereldwijd bekende TEDx. Met het thema The Producible Future stond het publiek een avond vol innovatie, creativiteit, inspiratie en verbondenheid te wachten.

Ook al zijn er over de hele wereld al vele varianten geweest, TEDx heeft iets magisch. Je wilt erbij zijn. Of je nu geïnteresseerd bent in auto’s of in planten, in kunst of in de mens. TEDx weet al jaren inspirerende sprekers met interessante verhalen bij elkaar te brengen. TEDxHvAmsterdam, georganiseerd door debatcentrum FLOOR van de Hogeschool van Amsterdam, deed hier niet voor onder.

Marte Rijsdijk, projectmanager FLOOR vertelt: ‘Vanaf de dag dat wij besloten een TEDx neer te zetten, is er zoveel positiviteit geweest. We hebben nieuwe mensen leren kennen, allemaal met zulke mooie verhalen. TEDxHvAmsterdam is niet voor onszelf, wij hebben een podium willen creëren om studenten, docenten, onderzoekers en overige medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam te verbinden met elkaar en met de rest van de wereld. Ik ben trots om te zien dat dit er uitgekomen is tijdens deze eerste TEDxHvAmsterdam. Dit is de start van een nieuwe traditie.’

Internationale allure

Wie wel eens een TED of TEDx-talk heeft gekeken, zal het zijn opgevallen dat deze altijd eenzelfde stijl hebben. Ook tijdens deze avond stonden de herkenbare rode letters op het podium. Fiona Veraa, een van de sprekers: ‘De huisstijl, de gezamenlijke visie, inspanningen en de zorg voor details. Alles klopte.’ Het was een evenement van hoog niveau en had een internationaal karakter. ‘De passie, betrokkenheid en de professionele instelling van alle betrokkenen vond ik heel indrukwekkend,’ voegt Veraa toe. Het programma was gevuld met zeven verhalen van sprekers uit verschillende hoeken die het publiek stuk voor stuk confronteerde met de dagelijkse realiteit. De rode draad van het evenement was dat we twee kanten op kunnen als maatschappij. Sta op en kom in actie. Durf te denken, durf te dromen en durf te doen.

Pitch-winnares

Uit een eerdere wildcard-ronde die enkele weken voor TEDxHvAmsterdam had plaatsgevonden, waren drie winnaars gekozen. Deze winnaars kregen de mogelijkheid om zijn of haar verhaal te pitchen aan het publiek. Anita Abaisa werd door het publiek verkozen tot winnares met haar verhaal over de sociaaleconomische status van donkere vrouwen. Na afloop reageerde zij: ‘Onderzoek naar sociaal economische posities (SEP) staat nog in de kinderschoenen in Nederland. Ik zou graag zien dat er meer onderzoek gedaan wordt naar hoe mensen met een lage SEP te helpen zijn hun positie te verbeteren. Mijn verhaal is een begin, maar er is veel meer aandacht hiervoor nodig. Ook kan ik dit niet alleen. Ik hoop medestanders te vinden die samen met mij deze verandering willen realiseren dan creëren wij een Producible Future.

#SeeYouNextYear

Als het aan de organisatie ligt, vindt er volgend jaar weer een TEDxHvAmsterdam plaats. Heb of ken je iemand met een goed idee of verhaal laat het weten via de website of sociale mediakanalen van TEDxHvAmsterdam. Op basis van binnengekomen voorstellen zal op termijn het nieuwe thema bedacht worden. ‘Over drie jaar staan we in Carré, let maar op,’ sluit Rijsdijk het evenement af.