Duurzaam koken, samenwerken en de liefde in Oost

8 jan 2020 13:29 | BOOT

Veel opleidingen en minoren van de Hogeschool van Amsterdam werken met hun studenten aan projecten in de verschillende stadsdelen van Amsterdam, zo ook in Amsterdam Oost. Studenten gingen onder meer aan de slag met seksuele voorlichting voor jongeren, de rolverdeling tussen bewoners en professionals en gezonde voeding voor bewoners. Op 16 januari presenteert BOOT een showcase van alle projecten in Oost.

Lang leve de liefde op het MBO

De GGD Amsterdam merkt dat het implementeren van de lesmethode ‘Lang leve de liefde’ bij mbo-opleidingen moeizaam verloopt. Docenten zijn druk genoeg met het geven van de reguliere lessen en er is weinig ruimte voor extra aanbod. In samenwerking met de Academie van de Stad geven studenten van de minor Diversiteit in de Stad deze lessen seksuele voorlichting aan mbo-studenten en helpen zo de lesmethode ‘Lang leve de liefde’ te implementeren in het mbo-onderwijs.

Lang Leve de Liefde in het MBO is een lesprogramma waarmee docenten in het praktijkonderwijs met seksuele voorlichting aan de slag kunnen. In september krijgen de HvA studenten een 2-daagse cursus, gegeven door de GGD. Hierin worden zij klaargestoomd om de ‘Lang Leve de Liefde’ lessen te geven. De studenten geven de gastcolleges in duo’s zodat ze leren van elkaar leren en kunnen aanvullen waar nodig.

Gedeelde kijk, rolverdeling en samenspel in Oost

Zes studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie hebben afgelopen semester voortgebouwd op het onderzoek van Melanie Verhoef, masterstudent Social Work en projectleider BOOT Oost, naar de samenwerking tussen professionals en actieve bewoners. De studenten zijn met diverse professionals en actieve bewoners uit de Indische Buurt in gesprek gegaan en zijn gekomen tot een interventie om bij te dragen aan de uitdaging ‘Gedeelde kijk, rolverdeling en samenspel in Amsterdam Oost’.

Gezond koken met een beperkt budget en voedselverspilling

Studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek hebben in november en december voedingsinterventies uitgevoerd bij verschillende partnerorganisaties in Amsterdam Oost: Civic Amsterdam, Stichting Vrouwen voor Vrouwen, Jungle, Javastraat en S-ipi. De vorm en de aard van de interventies was afhankelijk van de organisatie en het onderzoek dat de studenten voorafgaand hebben gedaan bij hun doelgroep. Zo hebben sommige studenten hun interventie ingericht op de behoefte om gezond te koken met een beperkt budget en anderen besteden aandacht aan voedselverspilling. De coördinatie van dit project werd gedaan door BOOT Oost.

Uitdagingen BOOT Oost 2020

In 2020 gaat BOOT Oost aan de slag met de volgende uitdagingen:

1. gedeelde kijk, rolverdeling en samenspel
  2. duurzaamheid (circulaire buurteconomie)
  3. gezondheid (voeding, dementie en eenzaamheid)

Wil je hier meer over weten?

Neem contact met Melanie Verhoef van BOOT Oost via boot.oost@hva.nl of kijk op www.hva.nl/boot.