Hogeschool van Amsterdam

Uitbreiding de Amsterdamse Zaak een feit

13 apr 2017 16:50 | BOOT

Samenwerking Hogeschool van Amsterdam (HvA), Gemeente Amsterdam en de Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO) in ‘de Amsterdamse Zaak’

Op 12 april 2017 is de uitbreiding van de Amsterdamse Zaak bekrachtigd. Tijdens een kick-off ontbijt hebben alle betrokken organisaties hun handtekening geplaatst onder de samenwerking binnen de Amsterdamse Zaak.

V.l.n.r.: Nisrine el Fassi (projectleider Wijkeconomie bij BOOT), Daniël Haverkort (projectmanager BOOT) en Manou Chen (afdelingsmanager Ondersteuning Ondernemers)

V.l.n.r.: Rob Gringhuis (voorzitter DNZO), Arjan van den Akker (opleidingsmanager Bedrijfseconomie HvA) en Frank van Santen (directeur OKB)

De reeds bestaande samenwerking binnen van de Amsterdamse Zaak van de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam is uitgebreid (in de vorm van een pilot) met twee partners: de Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO) en het Ondernemersklankbord (OKB). Het doel van deze aanvullende pilot is om bestaande ondernemers met een minimum inkomen te ondersteunen. Binnen een traject van 5 à 6 maanden wordt gestreefd de zelfredzaamheid (het zelf in staat zijn de onderneming op orde te krijgen en houden) van de ondernemers te verhogen.

Sinds 2015 werken de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Gemeente Amsterdam via BOOT samen in het programma ‘de Amsterdamse zaak’. Via de Amsterdamse Zaak helpen studenten van de HvA (Bedrijfseconomie) en van ROC van Amsterdam (bedrijfsadministrateur) al enige jaren ex-ondernemers bij het op orde brengen van hun administratie en het doen van achterstallige belastingaangiftes. Het doel van het programma is ex-ondernemers klaar stomen voor een schuldsaneringstraject.

De aanvulling is een initiatief van DNZO, een initiatief dat is gestart na het succesvol oprichten van de Rotterdamse Zaak. Bij de Rotterdamse Zaak worden ondernemers geholpen bij een doorstart. Ook in Amsterdam was dit de wens, aangezien dit enerzijds meer variatie aan diensten biedt voor BOOT en daarbinnen de HvA en anderzijds omdat studenten bredere praktijkervaring op kunnen doen.

dAZ-stagiairs in gesprek met Rob Gringhuis (voorzitter DNZO)

In dit project kunnen studenten hun kennis in de praktijk brengen en helpen zij ondernemers de administratie en financiën op orde te krijgen: dit moet uiteindelijk zorgen dat er minder ondernemingen in Amsterdam failliet gaan en dat de financiën van ondernemers structureel op orde zijn en inzichtelijk zijn. Ondernemers leren ook de basisvaardigheden van boekhouden om te voorkomen dat ze weer in de schulden komen.

Hogeschool van Amsterdam

HvA-docent Aad Doelens, met financiële expertise, is bij dit project betrokken en geeft aan dat hij een programma als de Amsterdamse Zaak ontzettend waardevol vindt: ‘de ervaringen die studenten hier opdoen gaan voorbij de lesboeken. Alleen wanneer je midden in de maatschappij staat, leer je echt het vak. De ondernemers met wie de studenten moeten werken, verschillen allemaal van elkaar. Hoe je met hen en hun problemen moet omgaan, leer je niet uit een boek.’

HvA-student Bedrijfseconomie Eline Langenberg loopt zes maanden stage bij de ‘Amsterdamse Zaak’ en licht toe: ‘de cliënten en de MBO-student(en) vallen gedurende het gehele traject onder mijn verantwoordelijkheid. Het voeren van intakegesprekken en het coördineren van het traject maakt je betrokken bij de cliënt. Hierdoor ervaar je de werkelijke situatie van een cliënt mee dit geeft veel voldoening. Shakuntela Carstens HvA-student Bedrijfseconomie en stagiaire bij de ‘Amsterdamse Zaak’ voegt toe:  ‘Je bent heel erg gebonden aan de cliënten en ontdekt de diversiteit die hiertussen zit. De Amsterdamse Zaak maakt je hierdoor zelfstandiger, creatiever en geeft je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.’

Buurtwinkel voor Onderzoek, Onderwijs en Talentontwikkeling (BOOT)

De studenten van de ‘Amsterdamse Zaak’ werken vanuit de Buurtwinkels voor Onderzoek, Onderwijs en Talentonwikkeling (BOOT). Deze locatie bevindt zich middenin de wijk en tussen de bewoners, zorgt voor een laagdrempelig punt waarin ondernemers dicht bij hun eigen leefomgeving gemakkelijk binnen kunnen stappen voor advies en ondersteuning. 

De Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO)

De Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO) is de overkoepelende organisatie die het concept van de ‘Rotterdamse Zaak’ verder uitrolt over Nederland en andere regionale ‘zaken’ moet helpen opzetten, zoals de ‘Amsterdamse Zaak’.  De Amsterdamse Zaak gaat onder de vlag van DNZO uitgerold worden en hierbij wordt gebruik gemaakt van de kennis, methodiek en tools van DNZO.

De gemeente Amsterdam

Startende en (ex-)ondernemers kunnen bij de gemeente Amsterdam terecht voor bijstand voor zelfstandigen, start- en bedrijfskapitaal, advies, begeleiding en ondersteuning bij financiële problemen. De gemeente stuurt ondernemers met financiële problemen door naar de studenten die stage lopen in de ‘Amsterdamse zaak’.