Hogeschool van Amsterdam

Recap BOOT showcase 'Ontmoet de stad'

5 jul 2016 15:10 | BOOT

Op 30 juni 2016 vond de jaarlijkse BOOT showcase plaats, dit keer in de vorm van de tentoonstelling ‘Ontmoet de stad’. Heb je dit gemist? Ontmoet dan hier de bezoekers van de showcase!

Tijdens de BOOT showcase kregen bezoekers, door middel van beeld en geluid, een impressie van de talloze ontmoetingen tussen studenten, docenten en onderzoekers van de HvA en organisaties, bewoners en ondernemers uit de stad Amsterdam. Deze beelden en het bijbehorende geluid zoomden in naar de interactie op microniveau, namelijk de activiteiten die studenten via BOOT in verschillende wijken in Amsterdam uitvoeren. Daarnaast hebben studenten verschillende van deze ontmoetingen nagebootst in de vorm van simulaties. Benieuwd naar de tentoonstelling? De audiotour is nog tot en met augustus beschikbaar in een app op je smartphone. Zie onderaan dit nieuwsbericht de instructies voor het raadplegen hiervan.

Wethouder Simone Kukenheim en decaan Jean Tillie hebben namens (respectievelijk) de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam de showcase geopend en de publicatie ‘Ontmoet de stad’ overhandigd gekregen. Daarnaast hebben 120 afgevaardigden van verschillende betrokken partijen de showcase bezocht. Partijen in de stad zoals de gemeente Amsterdam (waaronder gebiedsmakelaars en buurtmanagers van de stadsdelen), buurtorganisaties als Buurthulp Amsterdam Oost, CLIP, Jongeren Service Punt, Humanitas, Kantara-Brug, verschillende basisscholen en woningbouwcorporaties Ymere en Eigen Haard. Daarnaast waren partners uit de Hogeschool van Amsterdam aanwezig, zoals onderzoekers, docenten van diverse opleidingen, afgevaardigden van de fieldlabs van het speerpunt Urban Management en een aantal lectoren. Student-medewerker Tirzah Berger van BOOT heeft opgetreden als reporter en hen enkele vragen gesteld:

 • Renée Brilleman (vrijwilligerscoördinator bij CLIP) vindt dat er “meer geluisterd kan worden naar de vraag van de cliënt. In plaats van te kijken in welk hokje de cliënt past, kijk meer naar de behoefte”. Dit gebeurt volgens haar te weinig in de geestelijke gezondheidszorg. Ze hoopt dan ook dat er volgend jaar meer stagiaires van de HvA bij CLIP stage lopen. Studenten worden hierin getraind, ze hebben een frisse blik op het werkveld en overwegend meer tijd voor de cliënt.
 • Wat Rodney de Groot (werkzaam bij een advocatenbureau) overhoudt na het bezoeken van de showcase is de realisatie dat hij minder de hele dag achter zijn computer zou willen zitten: “Ik wil meer contact met de buitenwereld hebben. Ik wil mensen helpen”.
 • “We willen meer weten wat de studenten doen in plaats van uitgaan van de verslagen. Daarom komen we vandaag kijken” is een reactie van Dieta Avis en Patricia Hogervorst (beiden docent Pedagogiek). Ze zijn begeleiders van studenten Pedagogiek die bij BOOT stage lopen en wilden daarom weten wat BOOT nog meer doet. De tip die zij graag mee zouden willen geven aan hun studenten: “Wees meer nieuwsgierig naar een ander, pas dan kun je echt ontmoeten”.
 • Tobias Ebbers (coördinator Jongeren Service Punt) over BOOT: “JSP werkt veel samen met Streetcornerwork en BOOT. BOOT is vooral voor ouders en kleintjes en wij zitten daartussen. Wij hebben de broers, jullie de broertjes en zusjes”. Studenten van BOOT komen vaak bij JSP over de vloer voor onderzoek. Ebbers: “ik vind het goed dat we samen kijken naar kansen”. De Speel-o-theek is hier een mooi voorbeeld van. “Doordat de studenten van BOOT komen onderzoeken weten wij meer over topics waar we op in kunnen spelen in de wijk”.
 • “Ik vind het belangrijk om continu laagdrempelig verbinding te blijven creëren. En dat is wat BOOT doet”, Erna de Vries (Psycholoog).
 • Hans van Onna (actieve bewoner Amsterdam Oost, 87 jaar): “ik maak al jaren gebruik van BOOT. Als ik bijvoorbeeld advies over zaken wil, dan ga ik naar de studenten wat zij vinden. Ik verwijs, als ik mensen spreek, altijd mensen door naar BOOT. BOOT is er voor je en heeft oplossingen”.  Wat Hans het meest is bijgebleven van de showcase is dat er zoiets bestaat als vloggen. Op de vraag wat hij studenten zou willen meegeven voor de toekomst: “Vooral doorzetten bij teleurstellingen. Bij teleurstellingen, hup, opnieuw beginnen, en weer doorgaan”.

Wil je meer lezen over de ontmoetingen die via BOOT plaatsvinden? In de vorm van zes reportages valt daarover te lezen in de publicatie ‘Ontmoet de stad’, welke hier te vinden is.

Ook is de tentoonstelling ‘Ontmoet de stad’, in audiovorm, nog tot eind augustus beschikbaar op je smartphone. Benieuwd hiernaar? Vind je de audiotour op deze manier:

 1. Ga naar de App Store of Play Store (afhankelijk van het type smartphone) op je telefoon
 2. Typ “Izi.travel” in het zoekvenster
 3. Installeer de app op je telefoon
 4. Klik op “openen” in de Play Store of open de app in het hoofdmenu
 5. Klik op “verken gidsen”
 6. Daar verschijnt een zoekvenster
 7. Typ hier “HvA BOOT”
 8. Klik op “HvA BOOT”
 9. Klik op het audiofragment (behorend bij een beeld binnen de tentoonstelling) waar je wilt beginnen (heb je een Iphone? Klik dan eerst op “bekijk alle objecten“)