Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Wil jij aan de slag in een betekenisvol beroep? Een onvergetelijke rol spelen in het leven van kinderen? Dan is de verkorte deeltijdopleiding Pabo HvA iets voor jou. Als leraar basisonderwijs sta je aan de start van de ontwikkeling van kinderen en ben je betrokken bij tal van maatschappelijke vraagstukken. Zeker als je opgeleid wordt in Amsterdam.

Schrijf je in
Bachelor Pabo HvA deeltijd

Begin jij na de zomer met Pabo HvA deeltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

In de verkorte deeltijdopleiding Pabo HvA leer je meer dan alleen lesgeven. Je leert hoe je kinderen laat groeien, wie ze ook zijn en wat hun achtergrond ook is. Alles wat je leert in de vak- en werkcolleges kun je direct toepassen in de praktijk, want vanaf het 1e jaar sta je al voor de klas.

Leraar geeft uitleg aan leerling
Jaar 1

Je maakt kennis met het vak van leraar basisonderwijs en ontdekt hoe het is om les te geven in Amsterdam. Je loopt stage in de onder- en bovenbouw en maakt zo kennis met onderwijs aan jonge en oudere kinderen. In jaar 1 valt de lesdag op de woensdag.

Jaar 2

In semester 1 staat het lesgeven aan het jonge kind centraal. Je loopt stage in de onderbouw. In semester 2 kies je voor een specialisatie: lesgeven aan het jonge of het oudere kind. De vakken die je volgt en jouw stage sluiten daarop aan. Je verdiept je in verschillen tussen kinderen en leert over de samenwerking met ouders en professionals buiten school. In jaar 2 valt de lesdag op de donderdag.

Jaar 3

In de afsluitende stage sta je 2 dagen per week zelfstandig voor de klas. Je volgt de laatste vakken en rondt de opleiding af met een eindstage, afstudeeronderzoek en startbekwaamheidsgesprek. In semester 2 volg je een minor (keuzeprogramma). In jaar 3 valt de lesdag op de woensdag.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo, hbo- of wo-bachelor

Je wordt toegelaten tot de 3-jarige deeltijdopleiding met een vwo-diploma of afgeronde hbo- of wo-bachelordiploma. Je bent ook toelaatbaar met een havo-diploma. Hiervoor gelden aanvullende toelatingseisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

30-32 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 12 contacturen per week. Daarnaast loop je 1 dag stage en besteed je zo'n 10-12 uur aan zelfstudie voor projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom de verkorte deeltijdopleiding Pabo HvA?

Lerares geeft uitleg aan leerling
  • Door de verkorte deeltijdopleiding te volgen ben je verzekerd van een opleiding die aansluit bij jouw eerder opgedane kennis en kunde én die bijdraagt aan een goede studie/werk/privé balans.
  • Je leert zoveel meer dan lesgeven: hoe je kinderen laat groeien, letterlijk en figuurlijk, wie ze ook zijn, ongeacht hun achtergrond.
  • Alles wat je leert kun je direct toepassen in de praktijk, want vanaf het 1e jaar sta je al bij een van onze opleidingsscholen voor de klas.
  • Als leraar in het basisonderwijs heb je goede baankansen, groeimogelijkheden en een grote impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en met instellingen.

Voor wie?

Lerares geeft uitleg aan leerlingen
  • Je hebt interesse in opvoeden, leren en opgroeien.
  • Je hebt interesse in sociaal, cultureel en maatschappelijk werk.
  • Je wilt graag direct impact hebben op kinderen.