Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Annemarie Bleeker, studente Pabo HvA deeltijd

Student Pabo HvA deeltijd

Testimonial Annemarie Bleeker

"Wat ik heel erg leuk aan deze pabo vind is dat bijna al onze docenten ook in het basisonderwijs hebben gewerkt."

Ik heb voor de pabo gekozen, omdat ik nog niet was uitgeleerd. Na de opleiding Leraar Nederlands leek het mij een leuke uitdaging om ook in het basisonderwijs aan de slag te kunnen gaan. Ik heb voor de deeltijdopleiding gekozen omdat ik naast de studie werkzaam ben in het middelbaar onderwijs.

Voor de HvA heb ik gekozen, omdat ik het een betrouwbare school vind en ik vond het prettig dat ik de deeltijdopleiding in drie jaar kon doen. Op veel andere hogescholen duurt de studie vier jaar, maar ik wilde zo snel mogelijk de opleiding afronden. Ik wilde een goede basisopleiding hebben, zodat ik straks zeker voor de klas sta; dat ik weet wát ik kan en dat ik het ook écht kan!

Elk half jaar krijgen we een cultuurproject dat is gericht op de grootstedelijke context. Zo zijn we bij het eerste cultuurproject naar kunstinstellingen in Amsterdam geweest en daar leerden we wat we konden toepassen in de klas; wat de kunstinstelling voor jouw klas kan betekenen, wat zij aanbieden voor groepen uit het basisonderwijs, wat voor soort projecten ze hebben. En voor het tweede cultuurproject zijn we naar gebedshuizen geweest in Amsterdam. Je maakt kennis met verschillende achtergronden, wat aan de ene kant een meerwaarde voor je eigen vorming als leerkracht is, aan de andere leer je die kennis te gebruiken in het basisonderwijs.

Wat mij aanspreekt aan het basisonderwijs is dat je les kunt geven in verschillende vakken. Bij het vak Muziek moesten we voor onze eigen vaardigheden 30 liedjes leren. Dat was best veel, maar nu ben ik er blij mee, want bij elke stageklas kan ik nu wel een paar liedjes zingen met de leerlingen. Van rekenen wist ik bijna niets, bij het vak Rekendidactiek hebben we geleerd hoe we kinderen keersommen kunnen leren.

We hebben één collegedag per week. Dat is best een lange dag, maar ik vind het wel prettig dat het maar één dag is, daardoor houd je tijd over om ernaast te werken en te studeren. Verder loop je één dag per week stage, zo kun je het geleerde direct in de praktijk brengen. Het is best pittig om je studie met je werk te combineren, onderschat het niet. Neem de tijd voor je studie, want zo rond je hem wel het snelst af. Maar geniet er vooral van, want het is een hele leuke opleiding!

Wat ik heel erg leuk aan deze pabo vind is dat bijna al onze docenten ook in het basisonderwijs hebben gewerkt. Ze spreken dus echt uit ervaring en dat maakt de colleges heel levendig en heel bruikbaar. Dat vind ik echt een pluspunt van deze pabo!

Op dit moment weet ik nog niet aan welke groep ik les zou willen geven. Het is zo leuk om alles te ontdekken in het basisonderwijs. Wat ik leuk vind aan kinderen is dat ze nog zo nieuwsgierig zijn en alles willen weten. Je kan als leraar echt het verschil maken en dat is heel gaaf. Je brengt kinderen dingen bij die ze hun leven kunnen gebruiken.