Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Antenne 2019 en Corona Special

17 nov 2020 14:47 | Urban Governance

Het jaarlijks terugkerende onderzoek Antenne Amsterdam 2019 en Antenne Gooi en Vechtstreek zijn weer verschenen. Het gebruik van genotsmiddelen zoals in beide Antennes staan beschreven dateren nog uit een andere tijd, namelijk pre-corona. . De interviews met professionals en de survey onder jeugdzorgcliënten vonden plaats in het najaar van 2019.

Antenne Amsterdam 2019

In deze Antenne worden trends en ontwikkelingen beschreven onder gebruikers (vraagzijde) en op de markt (aanbodzijde) van genotmiddelen in Amsterdam in 2019, toen clubs en cafés propvol waren en de festivalmachine overuren draaide.

Ondanks dat alcohol de grote gangmaker blijft in het uitgaansleven, is er een groeiende groep die kritischer naar zijn drinkgedrag kijkt en over de hele linie is sprake van een stabiele daling van tabak- en cannabisgebruik. Ecstasy blijft koploper bij bezoekers van clubs, poppodia en festivals, vooral tijdens evenementen en feestjes in het dancemilieu. Cocaïne voelt
zich net zo makkelijk thuis in het café als op huisfeestjes of andere gelegenheden waar vrienden bijeenkomen om te drinken en te socializen. En amfetamine is vooral functioneel en praktisch.

Het middelengebruik van buurtjongeren en andere kwetsbare jeugd in Amsterdam verschilt aanzienlijk met dat van de wat oudere stappers in het uitgaansleven. Dat blijkt uit een panelstudie onder jongeren- en straathoekwerkers en een survey onder jongeren in de jeugdzorg. Daar lijkt blowen het kernprobleem te zijn. Bezorgdiensten bieden ecstasypillen in groothandelshoeveelheden met aanzienlijke korting op de stuksprijs. Het aanbod van cocaïne is gevarieerd: uit verschillende landen met verschillende zuiverheden voor verschillende prijzen. Op de lachgasmarkt zijn de slagroomspuiten en kleine cilinders inmiddels vervangen door grotere litertanks.

Antenne Gooi en Vechtstreek 2019

In Antenne Gooi en Vechtstreek 2019 vertellen professionals over de leefwereld en het middelengebruik van scholieren, blowers, straatdealers, drugsgebruikers, kakkers, rappers, jonge delinquenten, skaters, of meer algemeen: uitgaanders en rondhangers in de regio. Cijfers over middelengebruik zijn afkomstig van een survey onder 23 jongeren van 16 jaar en ouder bij jeugdzorgorganisatie Youké. Antenne richt zich daarnaast ook op de aanbodzijde van de genotmiddelenmarkt in de regio. Dit gebeurt op basis van cijfers over zuiverheid, dosering en prijzen van drugs die door gebruikers bij de drugstestservice worden aangeboden.

Antenne Corona Special

Hoe gaan mensen om met roken, drinken, blowen, andere drugs, gamen en gokken in de coronaperiode? Jellinek en de Hogeschool van Amsterdam zijn een onderzoek gestart om zicht te houden op eventuele veranderingen. Met behulp van de resultaten kunnen professionals gerichte voorlichting en hulpverlening aanbieden die daar bij aansluit.