Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Amsterdam denkt mee over volkshuisvesting

24 nov 2022 11:18

Het vinden van een passende en betaalbare woning is tegenwoordig ontzettend moeilijk. De gemeente Amsterdam werkt daarom aan een plan om de woningmarkt in de stad te verbeteren. Bewoners zijn gevraagd om mee te denken over de keuzes die we moeten maken. Uiteindelijk zal hieruit de Aanpak Volkshuisvesting ontstaan. Lector Stedelijk Sociaal Werk Lex Veldboer was te gast in Pakhuis de Zwijger om mee te praten over dit onderwerp.

Door de hele stad in verschillende stadsdelen zijn er de afgelopen tijd bijeenkomsten georganiseerd waarin Amsterdammers mee konden praten over de moeilijke keuzes die er de komende jaren aankomen. Tijdens het event in Pakhuis de Zwijger zijn aanbevelingen gedeeld die het meest aan de orde zijn gekomen tijdens deze bijeenkomsten, en zijn een aantal van de meest brandende dilemma’s besproken. Wat vinden Amsterdammers bijvoorbeeld belangrijk en hoe nemen we dit de komende jaren mee in de ontwikkeling van de stad? En waar leggen we de accenten en waarvoor moeten we waken?

De sociale impact van woonbeleid

Vanuit de HvA heeft Lex Veldboer, lector Stedelijk Sociaal Werk, mogen aansluiten in Pakhuis de Zwijger vanwege zijn expertise over de sociale impact van woonbeleid. Samen met onder andere wethouder Zita Pels discussieerde hij over de vraag wie voorrang moet krijgen op de woningmarkt en hoe het beleid kan bijdragen aan een rechtvaardige stad. Veldboer wijst vooral op de tekorten voor bijzondere doelgroepen zoals dak en thuislozen. Ook vraagt hij aandacht voor meer voorrang voor stedelijke professionals zoals onderwijzers en sociaal werkers. De bijeenkomst is uitgezonden op AT5.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Bekijk de uitzending hier terug