Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Dreigende uitstroom van sociaal werkers is stil verzet

13 jun 2022 09:35 | Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Bijna de helft van sociaal werkers overweegt een vertrek bij hun werkgever. 30 mei gaf Marc Hoijtink een lezing tijdens de werkveldconferentie van de opleiding Social Work en de Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam en omgeving. Daarin analyseerde hij vertrekfantasieën van sociaal werkers als cognitieve vlucht, een variant van stil verzet die dicht tegen coping aanzit.

Stil verzet is onderdeel van wat ook wel de onderstroom van organisaties genoemd wordt: dat deel waarover het minst openlijk gesproken wordt en vaak uit zicht blijft van beleidsmakers en wetenschappers die menen dat ‘echt’ verzet georganiseerd, collectief en publiekelijk zichtbaar is.

Stil verzet is loyaal verzet. Sociaal werkers haken namelijk niet zomaar af. Hun professionaliteit is een vorm van pragmatisch idealisme en een bron voor persoonlijke zingeving.

Als bijna de helft van de werkers in het primaire proces overweegt weg te gaan, wat zegt dit dan over de huidige staat van het sociale domein? En wat zegt dit eigenlijk over de positie van sociaal werkers in de samenleving?

Hoog tijd om het tij te keren.