Kenniscentrum Techniek

Onderzoeker Rick Wolbertus in NRC: slim laden is de toekomst

Hoe om te gaan met toenemende vraag naar laadpalen?

11 mei 2022 10:23

Is ‘slim laden’ de oplossing voor het tekort aan laadpalen? Als het aan onderzoeker Rick Wolbertus van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ligt wel. In een interview met NRC vertelt hij over de eerste resultaten van het onderzoek Flexpower, waarin wordt onderzocht of de laadsnelheid van elektrische auto’s kan worden afgestemd op de beschikbare energie.

Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen moet er in Nederland voor 2030 een flink aantal laadpalen bij komen. Dat is best een uitdaging, vertelt Wolbertus in het artikel. Volgens de onderzoeker ligt de oplossing in het concept van slim laden: ‘Wij werken in Amsterdam nu aan het project Flexpower, waarbij we onderzoeken of de laadsnelheid van elektrische auto’s kan worden afgestemd op de beschikbare energie. Biedt het netwerk weinig ruimte, dan wordt trager geladen. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat je hierdoor twee à drie keer zoveel laadpalen kan aansluiten op hetzelfde netwerk.’

Daarnaast licht Wolbertus in het artikel de belangrijkste belangen en ontwikkelingen op het gebied van laadpalen toe. Ook vertelt hij hoe Nederland het doet in vergelijking met andere Europese landen. Benieuwd naar zijn visie? Het hele artikel vind je hier .

Meer lezen