Kenniscentrum Techniek

Podcast over dilemma's in de opsporing

Podcast 'Achter de woorden' van All Fiction over de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

24 feb 2021 12:37 | Faculteit Techniek

In het boek ‘Rechercheportret, over dilemma's in de opsporing’ wordt verslag gedaan van het eerste wetenschappelijke onderzoek in de wereld van de dagelijkse praktijk van het recherchewerk. In zaken als moord en doodslag, mishandeling en diefstal met geweld. Christianne de Poot, lector Forensisch onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Politieacademie, en Peter van Koppen, hoogleraar Rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit (VU), schetsen in het hoofdstuk ‘De moord op Oscar Olthof’ een gedetailleerd beeld van de manier waarop rechercheurs, soms met vallen en opstaan, ingewikkelde zaken trachten op te lossen. Dit hoofdstuk is nu in drie delen integraal overgenomen in de podcast ‘Achter de woorden’ van All Fiction, een onafhankelijke uitgeverij van Nederlandstalige fictie rond het werk van politie en justitie.

Bij de vorming van de nationale politie, begin 2013, wilde de korpsleiding een nieuwe start maken. In de naamgeving introduceerde men veel nieuwe afkortingen. Maar de concrete invulling en de methodische aanpak van een opsporingsonderzoek is maar weinig veranderd. Een Recherchebijstandsteam noemt men anno 2021 een Team Grootschalige Opsporing. De Technische Recherche heet nu Forensische Opsporing. Toch geeft het verslag in de podcast over het driedelige politiedossier ‘De moord op Oscar Olthof’ nog steeds een goed beeld van de huidige Technische recherchepraktijken. Zowel als het gaat om de werkmethoden, als om de manier van denken.

Podcast Achter de woorden

De podcast ‘Achter de woorden’ van All Fiction gaat over het schrijven van misdaadromans. Over het werk van politie en justitie. Over verhalen van binnenuit, achter de schermen bij de recherche. Gebaseerd op actuele, waargebeurde zaken. Afleveringen 9 tot en met 11 gaan over het driedelige politiedossier ‘De moord op Oscar Olthof’, geschreven door Christianne de Poot, lector Forensisch onderzoek (HvA) en de Politieacademie, en Peter van Koppen, hoogleraar Rechtspsychologie (VU).