Kenniscentrum Techniek

LIVING LAB VOOR DUURZAME STADSLOGISTIEK VAN START

HvA participeert in het nieuwe CILOLAB dat logistieke oplossingen ontwikkelt voor de stedelijke omgeving

17 okt 2019 10:52 | Urban Technology

Logistieke oplossingen voor de stad ontwikkelen en implementeren: dat is het doel van het nieuwe living lab CILOLAB voor duurzame stadslogistiek. Er is een grote urgentie om duurzame en efficiënte oplossingen te versnellen, gezien de doelstelling in het Klimaatakkoord om in 2025 in 30 tot 40 grotere gemeenten een middelgrote zero emissie zone voor stadslogistiek te hebben ingevoerd. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam leiden een van de deelprojecten van dit CILOLAB over de rol van grote inkopers bij het stimuleren van zero emissie vervoer.

Er gebeurt veel op het gebied van duurzame stadslogistiek, maar om de klimaatdoelstellingen te halen moet er een serieuze markt voor (zero emissie) stedelijke logistieke oplossingen gaan ontstaan. CILOLAB richt zich in eerste instantie niet op het opzetten van nieuwe initiatieven, maar onderzoekt samen met de partners al lopende pilots en bestaande stadslogistieke operaties om de impact en mogelijke markt van oplossingen in kaart te brengen. Op 19 september kwamen zo'n 30 verschillende partijen bij elkaar in Den Haag om het vijfjarig programma af te trappen, bestaande uit logistiek dienstverleners, hub exploitanten, gemeenten en kennisinstellingen.

Actiegedreven en samen leren: wat kan er wel?

CILOLAB is een living lab, dit wil zeggen dat we van een cyclische en actie gedreven aanpak uitgaan: co-creëren, experimenteren en leren wat wél kan. Gedurende het project gaan we actief op zoek naar verbeteringen en werken we aan de opschaling van goedwerkende concepten.

HvA leidt deelproject over rol van inkoop

De Hogeschool van Amsterdam leidt een van de deelprojecten van CILOLAB. Dit deelproject onderzoekt de rol van grote inkopers bij het stimuleren van zero emissie vervoer. Grote organisaties zoals gemeenten, onderwijsinstellingen en kantoorbedrijven genereren veel logistieke bewegingen in steden voor de levering van kantoorartikelen, catering, onderhoud, en het inzamelen van afval. Met hun inkoopkracht kunnen zij een belangrijke rol spelen om de logistiek efficiënter, slimmer en schoner te organiseren.

Zo stimuleren de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam leveranciers om goederen via de SimplyMile hub gebundeld en met elektrische voertuigen te vervoeren. Ook andere organisaties waaronder de KnowledgeMile BIZ en de Green Business Club werken aan het verduurzamen van de eigen bevoorrading. Binnen CILOLAB gaat de HvA samen met deze partijen meer kennis ontwikkelen over succesvolle businessmodellen en het inzichtelijk maken van bijkomende kosten en baten. Het beoogde resultaat is een aanpak om duurzame stadslogistiek vanuit inkoop verder op te schalen.

Partners Cilolab

Albert Heijn, B.Smart City Hub, BREYTNER zero emission transport, Bode Scholte Transmission, CityHub, DPD, Evofenedex, Fietskoeriers, Goederenhubs NL, GS1, Havenbedrijf Rotterdam, Hubbel Last-Mile, IT Campus, Netwerk Benelux, Ortec, Port of Amsterdam, Rotterdam Makers District, Suez Nederland, Transport & Logistiek Nederland, UPS, Gemeente Delft, Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Gemeente Utrecht, Gemeente Zwolle, Hogeschool van Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool van Rotterdam

Financiering

Het onderzoek word medegefinancierd door NWO, SIA en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat binnen de call Duurzame Living Lab over transport en mobiliteit.

HvA projectleden

Susanne Balm (projectleider en onderzoeker) en Walther Ploos van Amstel (lector)

Meer lezen: