Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

HvA-studenten doen onderzoek naar elektrisch vliegen

Studenten Aviation participeren in onderzoek op Teuge Airport

12 sep 2019 13:01 | Kenniscentrum Techniek

Elektrisch vliegen helpt de luchtvaart te verduurzamen; het is schoner, stiller en zuiniger dan de huidige toestellen. Samen met de overheid zetten kennis-, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven zich ervoor in om koploper elektrisch vliegen te worden in Europa. Ook studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) werken mee. Zij onderzoeken wat de komst van elektrische vliegtuigen betekent voor regelgeving, vliegtuigonderhoud en infrastructuur op vliegvelden.

De studenten van de HvA kijken daarbij niet alleen aan ‘airside’, waar de vliegtuigen zijn, maar ook aan de landzijde: naar bijvoorbeeld de terminals, toegangswegen en parkeermogelijkheden. Ook het aanleveren en de opslag van duurzaam opgewekte energie is onderwerp van onderzoek, net als regelgeving en onderhoud van elektrische vliegtuien.

Afstuderen op elektrisch vliegen

Afgelopen semester startten vier studenten van de HvA Aviation Academy met hun afstudeeropdracht bij kenniscentrum DEAC (Dutch Electric Aviation Centre). De komende vijf jaar werken elk semester nieuwe afstudeerders en/of stagiaires bij DEAC. Zij bouwen steeds voort op het onderzoek van hun voorgangers. Overigens kunnen ook studenten van andere opleidingen binnen de Faculteit Techniek of de HvA participeren, afhankelijk van de onderzoeksvragen.

Testvliegtuig Cessna Skymaster

Op Teuge Airport staat sinds 6 september het testvliegtuig Cessna Skymaster. Dit toestel van kenniscentrum DEAC wordt benut voor het onderzoek naar hybride elektrisch vliegen. Het toestel is geschikt voor elektrificering, omdat het twee motoren in lijn heeft. Na een eerste uitgebreide serie grond- en vliegproeven wordt de achterste motor vervangen door een elektrische, zodat er sprake is van een hybride aandrijving.

Over kenniscentrum DEAC

Het Dutch Electric Aviation Centre (DEAC) richt zich als landelijk kenniscentrum op de General Aviation (kleine luchtvaart). Naar verwachting is de ontwikkelde kennis op termijn ook toepasbaar voor de grote luchtvaart. Het elektrificeren van de Cessna Skymaster is een van de taken van DEAC. Het kenniscentrum bestaat sinds begin 2019 en is een initiatief van Teuge Airport en de Cleantech Regio begin dit jaar, met ondersteuning van TU Delft, Hogeschool van Amsterdam, ROC Deltion Zwolle en verschillende luchtvaartbedrijven.

Meer lezen:

Over elektrisch vliegen op NOS.nl: Elektrisch naar New York vliegen kun je vergeten, maar Londen is haalbaar

Over DEAC