Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

Afstudeerprijs Vereniging Infra Ontwerp voor Berkan Ceylan

24 okt 2016 15:17 | Faculteit Techniek

Berkan Ceylan, net afgestudeerd Civiele Techniek aan de HvA, richting Verkeer en Mobiliteit, won de Afstudeerprijs van de Vereniging Infra Ontwerp (VIO). Hij maakte een ontwerp waarin een knooppunt van de provincie Zuid-Holland compacter werd met een betere doorstroming. Zijn werk viel op omdat hij een voor Nederland ongebruikelijk ontwerp heeft toegepast en deze heel professioneel heeft gedetailleerd en gevisualiseerd. Inmiddels studeert hij Transport, Infrastructuur en Logistiek in Delft.De prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, om te laten zien hoe mooi het vak wegontwerp is. Naast het ontwerp van Berkan waren een ontwerp van een student Transport en Planning aan de universiteit van Delft en een ontwerp van Berkans oud mede student Jonathan Ogilvie genomineerd.


Berkans afstudeeropdracht was om een ontwerp van de provincie Zuid-Holland goedkoper uitvoerbaar te maken. Zelf wilde hij ook voor een betere doorstroming zorgen. Hiervoor heeft hij verschillende varianten van een Haarlemmermeeraansluiting onderzocht. Uiteindelijk heeft hij een Amerikaanse variant, de Single Point Urban Interchange (SPUI) in zijn ontwerp verwerkt. Deze biedt zoveel voordelen, dat het bijzonder is dat hij nog niet is toegepast in Nederland. Het knooppunt heeft nu een betere doorstroming en is compacter, waardoor het minder ruimte inneemt. Berkan heeft voor zijn opdracht verschillende ontwerpprogramma’s gebruikt, waarvan hij sommige zichzelf eigen heeft gemaakt.


Het ontwerp moest ultramoderne (evaluatie-)methodes als BIM, 3D-ontwerpsoftware en effectevaluatie bevatten. Berkans project bevatte naast een 3-D ontwerp een filmpje dat duidelijk laat zien wat het effect van het ontwerp is. Berkan: “Ik zag tijdens de presentatie van mijn filmpje op verschillende gezichten een brede glimlach verschijnen en wist toen dat het de goede kant op ging met mijn kansen.”

De docenten van de afstudeerrichting Verkeer en Mobiliteit zijn trots dat Jonathan is genomineerd en dat Berkan de afstudeerprijs heeft gewonnen. Begeleider Richard de Nier (HvA): “Al tijdens zijn stage bleek hij geheel zelfstandig een compleet verkeersplan te hebben gemaakt voor het toekomstige Witchworld in Almere. Met de kennis van Verkeer en het maken van 3D wegontwerp en het van mij gekregen geografische informatiesysteem GIS, had Berkan zijn plan in 3D uitgewerkt en volledig onderbouwd. We stonden perplex.

Vereniging Infra Ontwerp

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien