Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

Smart grid-case wint tweede prijs Oikos case writing competition

30 jun 2016 10:40 | Faculteit Techniek

Urban Technology-onderzoeker René Bohnsack heeft de tweede prijs gewonnen in de prestigieuze oikos Case Writing Competiton. Zijn onderzoek krijgt een geldprijs van 2000 Zwitserse frank (ruim 1850 euro) en wordt gepubliceerd in de oikos Case Collection.

De oikos Case Writing Competition is een internationale wedstrijd voor cases over duurzaamheid. De juryleden, internationale topwetenschappers, selecteerden Bohnsacks case voor de categorie ‘Corporate Sustainability’. De prijzen worden meestal uitgereikt aan gerenommeerde business schools, zoals de IMD in Lausanne of de ESADE in Barcelona. 

 

Elektrische auto’s als energieopslag

De case, ‘The Rise of a New Industry: Business Model Innovation at the Intersection of Energy and Mobility’, is gebaseerd op het project ‘Smart Grid V2X Energy & Mobility’. Dit is een project dat Bohnsack met HvA-medewerker Pico van Heemstra heeft uitgevoerd in opdracht van ENGIE services, een technische dienstverlener in de energiesector. Bohnsack en Pico onderzochten hoe elektrische auto’s kunnen worden ingezet om het energienetwerk beter in balans te brengen. Zonne-energie wordt vooral overdag opgewekt en vooral ’s avonds gebruikt, waardoor een disbalans ontstaat. Door energie op te slaan in elektrische auto’s en via laadpalen terug te geven in het energienet, kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd.

Internationale verspreiding

Deze ‘smart grids’ bieden veel nieuwe mogelijkheden voor de energiemarkt, vooral nu het aantal elektrische auto´s gestaag toeneemt. Bohnsack beschrijft in zijn winnende case de achtergrond, de strategische vraagstukken en de spelers van deze nieuwe markt. Studenten kunnen de case gebruiken om ervaring op te doen met het ontwerpen van bedrijfsmodellen.

De jury van de oikos Competition prijst in haar rapport de relevantie van de case en de goede toepasbaarheid in het onderwijs. Met de publicatie van de case in de Case Collection wordt het onderzoek gedeeld in het netwerk van oikos, en kan het worden gebruikt door universiteiten over de hele wereld.