Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Minor Het Internet is stuk genomineerd voor Gouden Zandloper

Categorie de Academic Achievement Award

28 jun 2023 23:03 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Bijna dertig jaar geleden was er de Digitale Stad. Een social platform ‘avant la lettre’ en onlangs uitgeroepen tot UNESCO ‘memory of the world’. Inmiddels is er een hoop veranderd. Big tech heeft een groot deel van het internet geclaimd: je hebt geen zeggenschap meer over je data, je persoonsgegevens worden verwerkt zonder duidelijk doel, de technologie waarmee beslissingen worden genomen is een ‘black box’.

Om te zorgen voor een eerlijk alternatief hebben de docenten van verschillende faculteiten (FDMCI/HBO-ict, FMR en FBE) in samenwerking met De Waag een transdisciplinaire minor ontwikkeld. Het doel van de minor is om studenten te laten kijken naar de verschillende lagen van de ‘Public Stack’ (ethiek, recht, economie, design en techniek) door de bril van andere professionals. Op die manier worden er bruggenbouwers opgeleid die het gedachtengoed van integere applicaties kunnen uitdragen en zorgen voor een eerlijk alternatieve applicaties (bijvoorbeeld Fairphone). Het motto: ‘Als het fundament van de applicatie eerlijk is ontwikkeld, dan is de uitkomst dat ook.’

Het gebeurt vaker dat studenten een kijkje in de keuken krijgen van andere professionals, maar de manier waarop dit onderwijs transdisciplinair is ontwikkeld door de verschillende docenten in samenwerking met De Waag is innovatief te noemen. Dit sluit ook aan op de vraag uit de praktijk naar professionals die een brede kennis van zaken hebben en niet alleen specialist zijn in een deel van het vakgebied. Om die reden is ervoor gekozen om de minor HIS aan te melden voor de innovatie-prijs van het juridische magazine Advocatie en is de minor genomineerd voor de Academic Achievement Award.

De winnaars van de Oeuvre Award, Legal Transformer Award en Legal Counsel Award worden bekend gemaakt tijdens de uitreiking op 7 september.

Ben je nieuwsgierig naar de resultaten van de studenten? Neem dan een kijkje op de website van de minor die door studenten is ontwikkeld.