Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Verbeelding van klimaatverandering met Reflections on Water

Lectoraat Visual Methodologies toont klimaatbeelden tijdens Warming Up Festival

4 nov 2022 15:02

Het lectoraat Visual Methodologies heeft de zee opgezocht met de installatie Reflections on Water, het nieuwste werk over de verbeelding van klimaatverandering. Dit doorlopende project maakt gebruik van video- en computerbeelden om de klimaatcrisis aan te pakken. Ook wordt archiefmateriaal van het Institute of Sound and Vision gebruikt om voorstellingen en afbeeldingen van de oceanen en rivieren (en de wezens die ze herbergen) te onderzoeken. De installatie groeide gedurende het Warming Up Festival naarmate bezoekers hun eigen perspectieven toevoegden aan deze opkomende onderzeese wereld.

De tentoonstelling is onderdeel van Climate Imaginaries at Sea, een gezamenlijk programma van de Hogeschool van Amsterdam, Rietveld Academie en DAS Graduate School in samenwerking met CoECI, ARIAS, Tolhuistuin en het Sound & Vision Institute. Het programma onderzoekt mogelijke toekomstscenario's in en rond het water door middel van een reeks artistieke en participatieve onderzoekspraktijken.

Het HvA-lectoraat Visual Methodologies is een onderzoeksgroep gespecialiseerd in participatief, visueel en digitaal onderzoek voor sociale en culturele vraagstukken. De interesses liggen op het snijvlak van visuele cultuur, digitaal onderzoek, informatieontwerp, mediatheorie, datavisualisatie, storytelling en kritisch maken.

Fotobijschrift: Still uit video "Reflections on Water" Visual Methodologies Collective 2022.