Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Geslaagd! Geslaagde projecten met studenten

21 jul 2022 12:00

De afsluiting van het schooljaar 2021/2022 was een bijzondere periode waarin we mooie, bijzondere en geslaagde projecten met studenten vierden. Creative media for Social change was bij diverse resultaten betrokken. We kijken graag nog even terug.

VAN FINISH TO START

De maand juli stond in het teken van geslaagde afrondingen, zoals een diploma voor Dusanka Prvulovic (Master Digital Design) die haar verbeeldende vermogens en skills opnieuw inzet voor het lectoraat. Maurice begint binnenkort bij CMfSC en studeerde bij de UvA zelfs af met een negen voor zijn scriptie bij de research Master Media studies.
Henriks Porciks rondde als Communication and Multimedia Design (CMD) student succesvol zijn stage bij design studio Momkai af en komt ons in de zomer weer creatief versterken rondom participatory design methodes en duurzame actie.

CREATIEVE METHODES

De creatieve en participatieve methodes die we onderzoeken binnen het Lectoraat werden ook ingezet en verder verkend met docenten en studenten. Zo werd de creatieve ‘Brief’ methode toegepast door enkele CMD studenten die ter reflectie in meerdere fases een brief schreven aan hun ‘afstudeerproject’. De brieven toonden een emotioneel bewogen reis naar uiteindelijk hun welverdiende diploma.

DIGITAAL WELZIJN

Karin Cheng ontwierp onder begeleiding ‘Gratitude’ een fysieke en digitale applicatie om te helpen in het (meer) uiten en koesteren van positieve emoties. Gina Verkerke ontwierp een digitale applicatie om vrouwen veiliger te laten voelen op straat. Niet alle CMD afstudeerprojecten waren gericht om ons zo veel mogelijk digitaal actief en afhankelijk te laten zijn. Studente Annette Hoijtink koos juist voor de uitwerking van een route om ons bewuster te maken van onze digitale verslaving aan het mobiele scherm. Kenmerkend en gemeenschappelijk was wel dat de studenten allen erg bewogen waren in het creatief ondersteunen van fysiek, sociaal en mentaal welzijn.

GOLDEN DOT AWARD

De bevlogenheid om mentaal welzijn creatief te ondersteunen was ook sterk te zien in het werk van studente Marieke Hepkema. Zij ontving deze maand zelfs de Golden Dot Award (GDA) voor ‘the happy journey’, een prijs die wordt uitgereikt aan de meest opmerkelijke projecten van Communication & Multimedia Design.

Als onderdeel van het feest om het 20-jarig bestaan van de opleiding CMD te vieren, vonden deze jaarlijkse Golden Dot Awards plaats, waarbij het beste studentenwerk van het jaar in de schijnwerper wordt gezet. We vinden het erg mooi verdiend dat het afstudeerproject ‘the happy journey’ in de prijzen is gevallen.

Mentaal welzijn is een fundamentele behoefte van de mens. Maar hoe kun je dit digitaal ondersteunen? Met ‘the happy journey’ is op dapper doordachte en betrokken wijze een innovatieve digitale interventie neergezet voor positieve cognitieve gedragstherapie (CGT). De vrij gevoelige problematiek is knap vertaald naar een applicatie waarin de gebruiker op een visueel narratieve manier de reis van een therapietraject kan vastleggen, en ontdekken wat deze gelukkig(er) maakt.

Met dit afstudeerproject wilde Marieke vanuit eigen ervaringen en kennis als UX Designer bijdragen aan het mentale welzijn van mensen die een therapietraject ondergaan. Deze wens heeft met onderbouwd (ontwerp) onderzoek vorm gekregen als een app-concept dat mensen die nu of eerder in een CGT-traject zitten positief en speels ondersteunt tijdens deze vaak zware periode.

Stakeholder Lidwien Schweitzer van Arkin, en afstudeerbegeleider Marije Kanis zijn -naast velen anderen- erg trots op haar behaalde resultaat.

De site van de GDA2022: https://www.cmd-amsterdam.nl/portfolio/the-happy-journey/
The happy journey promo-video: https://www.youtube.com/watch?v=HZ6K69mewz8

Stiekem gaan we al deze studenten toch wel een beetje missen in onze vakantie en daarna. Gelukkig starten er volgend schooljaar weer nieuwe studentenprojecten en blijven enkele (oud) studenten ook betrokken bij het lectoraat.

Creative media for Social change feliciteert alle studenten met hun behaalde successen!